Na Srednji zdravstveni razpravljali, kakšna je pot do spoštovanja in empatije. Pa tudi o učenju samodiscipline čez šport


Zadnja dva četrtka sta na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Celje potekala pogovora, ki sta se osredotočala na nekatere za današnji čas zelo aktualne in pereče teme ter problematike našega vsakdanja.

Prejšnji četrtek je v telovadnici Srednje zdravstvene in kozmetične šole Celje potekala okrogla miza z naslovom Moč pozitivnih sprememb – pot do spoštovanja in empatije, Tema okrogle miza se je nanašala na nasilno oz. neprimerno vedenje v šoli, na delovnem mestu in v zdravstvenih institucijah.

Minuli četrtek pa so dijaki z boksarjem Marcelom Verbičem razpravljali o disciplini, obvladovanju stresa in športu.

Na okrogli mizi, ki sta jo moderirali dijakinji 4. b razreda Tia Tavzes in Laura Lipar pod mentorstvom profesorja Petra Čepina Tovornika, so sodelovali štirje gosti, in sicer Doroteja Lešnik Mugnaioni, univ. dipl. politologinja, svetovalka in predavateljica na področju preprečevanja nasilja v medosebnih odnosih, Monika Ažman, diplomirana medicinska sestra, predsednica Zbornice -Zveze, državna svetnica, ki v Državnem svetu zastopa področje zdravstva, Iztok Leskovar, profesor matematike, ravnatelj Strokovnega izobraževalnega centra Alme M. Karlin ter Matjaž Mastnak, vodja policijskega okoliša Center in Dolgo Polje.

Gostje  so predstavili svoje izkušnje z različnimi vrstami nasilja ter obiskovalcem zaupali nekaj nasvetov, kako ustvariti boljši in lepši svet brez nasilja.

Na okrogli mizi so bile predstavljene različne vrste nasilja, njen namen pa je bil ozaveščanje poslušalcev o sami tematiki ter kako nasilje preprečiti ali zmanjšati. Okrogla miza se je zaključila z mislijo: Nasilje nikoli ni rešitev, ustvarjajmo svet, kjer prevladujejo sočutje, razumevanje in mir.

Okrogle mize so se udeležili dijaki 1. letnikov Srednje zdravstvene in kozmetične šole Celje, pa tudi posameznih razredov 2. 3. in 4. letnika, ter gostje iz drugih institucij.

Še okrogla miza o disciplini in obvladovanju stresa s športom

Teden dni kasneje, minuli četrtek, pa so na Srednji zdravstveni organizirali še okroglo mizo o disciplini, obvladovanju stresa in športu. Pripravili sta jo dijakinji 4. c Lara Šorli in Lana Lešek pod mentorstvom profesorice Karmen Pavrič Konušek.

Gost okrogle Marcel Verbič je delil svoje izkušnje in nasvete o boksu ter kako ta šport pomaga pri premagovanju stresa. Udeleženci so navdušeno sprejeli njegovo znanje ter izrazili željo po vključitvi športa v svoje življenje kot način obvladovanja stresa in razvoja discipline.

Vir foto: Srednja zdravstvena in kozmetična šola Celje

Gost jim je pokazal osnovne boksarske udarce direkt, kroše in aprekat ter kako pravilno poviti roke z bandažnim povojem. Delil je tudi svojo osebno zgodbo o paničnih napadih.

Namen in sporočilo okrogle mize je bil spodbuditi mlade, da se ukvarjajo s športom, znajti se v stresnih situacijah in razširiti svoje znanje o borilnih veščinah. Šport pomaga v stresnih situacijah, ker sprošča hormone sreče, deluje kot distrakcija in povečuje samozavest ter občutek nadzora.