Na tekmovanju GROF na Celjskem gradu več kot 300 mladih tabornikov iz vse Slovenije (foto, video)

16. 10. 2017 11:52
Taborniki so morali pismo Veroniki zložiti v letalo, da bi ji ga lahko poslali.
Taborniki so morali pismo Veroniki zložiti v letalo, da bi ji ga lahko poslali.

V soboto je bilo na Starem gradu in njegovi okolici cel dan pestro dogajanje, saj se je že šesto leto zapored odvijalo tekmovanje GROF (grajska orientacijska fešta). V srednjeveško obarvanih igrah in orientaciji so se preizkusili taborniki iz različnih predelov Slovenije in celo iz zamejstva. 

Dogodek je organiziralo Društvo tabornikov iz Rodu II. grupe odredov Celje (RDGO). Zapisali so, da gre za šaljivo in sproščeno tekmovanje s srednjeveško tematiko, sestavljeno iz dveh delov: igric oziroma nalog ter orientacije.

Tekmovanja se je udeležilo kar 62 ekip, ki so tekmovale v štirih različnih kategorijah, vseh tekmovalcev pa je bilo približno 320. Da je vse skupaj »potekalo tekoče in brez nevšečnosti, pa je skrbelo več kot 50 članov osebja. Povprečna starost osebja je bila 18 let,« je povedal Tim Ratajc iz omenjenega društva.

Ni lahko najti pravega ključa!
Ni bilo lahko najti pravega ključa!

IGRE NA GRADU

Taborniki iz oddaljenih krajev so prispeli že dan prej in prespali na grajskem dvorišču v svojih šotorih, v soboto zjutraj pa se je pričelo tekmovanje. Kot vsako leto so organizatorji tudi tokrat izbrali temo tekmovanja, ki se je navezovala na Celjske grofe. Letošnja tema je bila prepovedana ljubezen med Veroniko in Friderikom in tako so se skupine potegovale za čim večje število točk v Prepovedanih pismih, Kupidu, Vplivu gravitacijske sile na robec, Odklepanju srca in Napoju ljubezni.

Tudi orientacijska točka je zahtevala nekaj natančnosti.
Tudi orientacijske točke so zahtevale nekaj natančnosti.

ORIENTACIJA

Tekmovalci so točke zbirali tudi z orientacijskim pohodom. Na več kontrolnih postojankah okoli gradu in v samem centru Celja so opravljali različne miselne preizkuse, dodaten izziv pa so jim predstavljale različne prepreke, ki so jih morali premagati za uspešno napredovanje.

Uporabiti so morali tudi srednjeveško orožje. Orientacija je bila krajša in ne preveč zahtevna, a je seveda preverila temeljne taborniške sposobnosti ter poznavanje srednjeveške zgodovine in obdobja Celjskih grofov.

Sočasno s tekmovanjem so na gradu potekale prostočasne dejavnosti za obiskovalce in spremljevalce, tako da res nikomur ni bilo dolgčas. Ko so se utrujeni tekmovalci vračali z orientacije so imeli na Starem gradu organizirano kosilo v stilu srednjeveških gostij, po tem pa je sledila še razglasitev rezultatov, podelitev nagrad in zaključek tekmovanja s taborniškim pozdravom.

ZMAGOVALCI

Najboljši tekmovalci so ob zaključku prejeli lepe nagrade.
Najboljši tekmovalci so ob zaključku prejeli lepe nagrade.

Prvo mesto v posamezni kategoriji so osvojile ekipe:

  • gozdovniki in gozdovnice (GG) mlajši, 11 do 13 let: Žabice (Portorož),
  • gozdovniki in gozdovnice (GG) starejši, 14 do 15 let: Sokoli (Cerkno),
  • popotniki in popotnice (PP), 16 do 20 let: Princ in 4 princese (Limbuš) in
  • raziskovalci in raziskovalke (RR) in grče, nad 21 let: Fejst pjebi (Velenje z okolico).

 

Čestitamo vsem zmagovalcem, vas, dragi bralci pa vljudno vabimo …

… k ogledu videoposnetka …

 

… in bogate fotogalerije!

neprilagojeni-polsi-klik

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
411 queries in 12,435 seconds.