Najbolje ocenjene raziskovalne naloge na ogled v Muzeju novejše zgodovine Celje (video)


Sredi minulega tedna je v Muzeju novejše zgodovine Celje potekala otvoritev razstave najboljših raziskovalnih nalog in utrinkov z nagradnih ekskurzij na Koroškem. Razstava pod pokroviteljstvom gibanja Mladi za Celje je privabila številne učence, učitelje ter predstavnike institucij, ki so si razstavo z zanimanjem ogledali.

Na otvoritvi je prisotne pozdravila direktorica Muzeja novejše zgodovine Celje mag.Tanja Roženbergar Šega, ki je izrazila navdušenje nad delom mladih, ki so s trudom in številnimi urami vloženega dela rezultate raziskovanj strnili v raziskovalnih nalogah in jih na ogled postavili v muzeju. Nagovor direktorice si lahko ogledate v spodnjem video prispevku.

Predsednik Komisije Mladi za Celje Srečko Maček je med drugim omenil vrsto novosti in sprememb, od prilagoditve rokovnika raziskovalnega leta potrebam posameznih šol, ki imajo vse bolj natrpan šolski koledar, do novega ocenjevalnega modela. Seveda pa je potrebno omeniti tudi letošnji bilten, kjer so prvič objavljene poslikave velikih plakatnih panojev ob prazniku mesta Celje in povzetki s podatki za raziskovalne naloge projektu pridruženih šol izven območja Mestne občine Celje.

Maček je posebej poudaril največjo pridobitev, saj Osrednja knjižnica Celje že od leta 2005 prva na Slovenskem omogoča objavo raziskovalnih nalog v polnem besedilu v bazi COBISS. Triintridesetletno raziskovalno delo pa je prineslo novo pridobitev, svojo spletno stran, ki je dostopna na domeni www.mladizacelje.si, s čimer bodo, po besedah Mačka, rezultati raziskovalnega dela še bolj dostopni širši javnosti. Tudi njegov nagovor si lahko ogledate v spodnjem video prispevku.

Mlade je nagovoril tudi pooblaščenec župana MOC Janko Požežnik, ki je izpostavil, da MOC že vsa ta leta podpira dejavnost raziskovalnega dela mladih: “Ocenjujemo, da je  to zelo koristno za vaš nadaljnji razvoj, v današnjem času je raziskovalno delo mladih še bolj popularno s pomočjo tehnike in računalništva, je tudi lažje in bolj zanimivo, na ta način se da dobiti ogromno podatkov, ki jih pri raziskovalnih nalogah potrebujete. Poleg tega se seveda tudi ogromno stvari naučite, spoznate nove skrivnosti, najpomembnejše pri vsem skupaj pa je timsko delo.” Kot koristno izkušnjo je Požežnik izpostavil tudi samo predstavitev nalog.

Po končani uradni otvoritvi so si prisotni ogledali razstavljene naloge in utrinke nagradnih ekskurzij po Koroškem. Razstava bo na ogled vse do 14. oktobra 2011.

v/t/f: Egon Horvat