Najboljše in najuspešnejše dijake sprejel župan MOC Bojan Šrot (video)


V veliki dvorani Narodnega doma je minulo sredo župan Mestne občine Celje Bojan Šrot sprejel  najboljše maturantke in maturante in najuspešnejše dijakinje in dijake srednjih šol v Mestni občini Celje v šolskem letu 2010/2011 ter dijake, ki so bili izjemno uspešni na tekmovanjih znanja – olimpijadah.

Za kulturni program so poskrbeli člani Mešanega mladinskega pevskega zbora I. gimnazije v Celju, prisotne pa sta nagovorila župan MOC Bojan Šrot in Janko Poklič, vodja aktiva ravnateljev srednjih šol Celje, ki sta dijake tudi nagovorila in jim čestitala za dosežene uspehe. Slovesnosti so se udeležili tudi številni župani sosednjih in okoliških občin ter seveda učitelji in ravnatelji srednjih šol.

Dvorana Narodnega doma je bila napolnjena do zadnjega kotička

»Ob tako lepi številki, kar sto pet najuspešnejših, smo ponosni in veseli, da v našem mestu in regiji raste tako sposobna in perspektivna generacija mladih,« je najuspešnejše nagovoril župan Mestne občine Celje Bojan Šrot in dodal: »Želim vam, da bi izpolnili svoja pričakovanja in ambicije. Karkoli vas bo pritegnilo, naj vas prevzame do te mere, da si boste pri svojem delu prizadevali biti najboljši. Ohranite svojo željo po odkrivanju novega, ostanite radovedni, inovativni, kreativni, delovni in uspešni ter se polni znanja in uspehov radi vračajte v naše knežje mesto in kraje, iz katerih prihajate. Verjemite, da je spomin na srednješolska leta pri veliki večini izmed nas spomin na eno od najlepših življenjskih obdobij. Če boste dajali vse od sebe, uspeh ne bo izostal. Znanje in spretnosti, ki ste jih pridobili, krepite in nadgrajujte. Bodite ponosni na svoje dosežke, in dovolite si, da vam tudi izkušeni kdaj svetujejo.«

Maturante in dijake je nagovoril tudi vodja aktiva ravnateljev srednjih šol Celje Janko Poklič: “V izjemno čast mi je, da lahko v imenu vseh ravnateljic, ravnateljev in rektorjev čestitam in vam izrečem priznanje za doseženo v obdobju srednjega šolanja in vam hkrati zaželim vse najboljše v prihodnje. Vsako leto je za nas, ki vodimo šole in tudi učitelje, ki so vas spremljali in poučevali praznik. Več kot sto najboljših je tukaj pred nami in še veliko tistih je ostalo doma, ki so bili malenkost pod vrhom in si tudi zaslužijo pohvale. Pred vami je nov svet, nove poti, nova pričakovanja in novi uspehi. Verjamem, da bo množica izmed vas nekoč v prihodnje morda v okviru občinskega praznika prejemnik kristalnega grba, ki ga Mestna občina namenja za najboljše študente fakultet v Sloveniji. Vsem vam želim v teh dneh, ko še imate počitnice, veliko užitkov, predvsem pa uspešno na nove študijske poti in veliko lepih trenutkov.”

Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije Celje

Sprejema se je udeležilo 33 dijakov sedme generacije najuspešnejših dijakinj in dijakov srednjih poklicnih šol nižjega in poklicnega izobraževanja v MOC, ki so bili razvrščeni v tri kategorije (1. kriterij: vsa leta so bili odlični v programih nižjega in srednjega poklicnega izobraževanja in so opravili zaključni izpit s pohvalo, (6 dijakov); 2. kriterij: vsa leta so bili odlični v programih nižjega in srednjega poklicnega izobraževanja (ni bilo teh dijakov); 3. kriterij: zaključni izpit so opravili s pohvalo (27 dijakov)).

Dijaki so iz naslednjih srednjih šol: Šolski center Celje: Srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko -11 dijakinj in dijakov, Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja – 3 dijaki, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije – 3 dijaki; Srednja šola za kemijo, elektrotehniko in računalništvo – 1 dijak; Srednja zdravstvena šola Celje – 4 dijakinje; Poslovno-komercialna šola Celje – 6 dijakinj in dijakov; Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje – 4 dijakinje in dijakov; Abitura, d. o. o., Celje – 1 dijak.

Najuspešnejši dijaki in dijakinje srednjih poklicnih šol nižjega in poklicnega izobraževanja

Poleg zgoraj omenjenih je bilo na sprejemu tudi 65 maturantov sedemnajste generacije najboljših maturantov poklicne in splošne mature srednjih šol MOC.

26 maturantov poklicne mature prihajajo iz naslednjih srednjih šol: 4 dijakinje Gimnazije Celje-Center; dijak Srednje ekonomske šola Celje; dijakinja Poslovno komercialne šole Celje; 4 dijakinje in dijaki Srednje zdravstvene šole Celje; Šolski center Celje: 1 dijakinja Srednje šole za gradbeništvo in varovanje okolja, 8 dijakinj in dijakov (od njih 2 z maksimalnim številom točk (t.j. 23 točk)) Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije, 5 dijakinj in dijakov Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo; dijak Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje ter udeleženka odraslega izobraževanja Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje.

39 maturantov splošne mature prihaja iz naslednjih srednjih šol: 33 dijakinj in dijakov, od teh so 3 diamantni maturanti z maksimalnim številom točk, t.j. 34, iz I. gimnazije v Celju; 2 dijaka iz Gimnazije Celje-Center ter 4 dijaki Šolskega centra Celje – Gimnazija Lava.

Najuspešnejši maturanti poklicne in splošne mature celjskih srednjih šol

Vseh 98 najboljših dijakov in maturantov je prejelo knjigo – Veronikina antologija PESMI PARNASA (žlahten izbor Veronikinih nagrajencev ob 15. obletnici nagrade).

Ostalih 7 dijakinj in dijakov (I. gimnazija v Celju – 6, Šolski center Celje, Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja – 1 dijak), ki so bili izjemno uspešni na mednarodnih tekmovanjih znanja – olimpijadah, pa so prejeli knjigo KOLUMBOVA HČI avtorice Barbare Trnovec – o življenju in delu Alme M. Karlin.

Vabljeni k ogledu spodnjega video prispevka, kjer smo maturanta, uspešno dijakinjo in udeleženca na mednarodnem tekmovanju znanja iz matematike povprašali o pomenu dosežkov in o načrtih za v prihodnje.

v/t/f: Egon Horvat