Naj športnika I. gimnazije Klara Apotekar in Nejc Barič


sportnica_leta_i_gimnazija_celje2016V ponedeljek, 23. 5. 2016, je bila v dvorani Gimnazijka prireditev ob razglasitvi športnikov leta. Podelili smo nagrade športnikom, ki so na državnih prvenstvih in na šolskih športnih tekmovanjih med posamezniki dosegli uvrstitev do petega mesta in med ekipami do tretjega mesta. Izbrana sta bila tudi športnica in športnik leta 2015/2016. Ta naslov sta si priborila judoistka Klara Apotekar in košarkar Nejc Barič.

Nagrade in pohvale so poleg posameznikov prejele tudi šolske reprezentance, ki so nas uspešno zastopale na državnih tekmovanjih in dosegle naslednje rezultate: ženska atletska reprezentanca je dosegla 1. mesto; moška atletska reprezentanca 3. mesto; ženska štafeta 1. mesto; ženska košarkarska reprezentanca 1. mesto; ženska odbojkarska reprezentanca 3. mesto in ženska rokometna reprezentanca 3. mesto.

Trenutek, ki ga navadno nestrpno pričakujemo, pa je razglasitev najboljšega športnika in športnice leta. Letošnji nominiranci so bili judoistka Klara Apotekar, atletinja Ina Rojnik, košarkarica Alma Potočnik in odbojkarica Katja Mihalinec med dekleti ter košarkar Nejc Barič in rokometaš Tobias Cvetko med fanti (vsi so maturanti športnega oddelka).

Kot je dejal ravnatelj dr. Anton Šepetavc, je bila odločitev zelo težka, saj si naslov zaslužijo prav vsi nominiranci. Pa vendar je lahko zmagovalec le eden. Za najšportnico je bila imenovana judoistka Klara Apotekar, članica kluba Z’dežele Sankaku, kjer trenira judo v družbi svetovnih in olimpijskih prvakov. Po prireditvi je povedala, da je nagrade zelo vesela, saj biti najšportnica v najbolj športni šoli v Sloveniji vendarle ni tako lahko: »Ta nagrada mi pomeni veliko tudi zato, ker jo je nekoč prejela tudi moja sestra (judoistka Ana Velenšek, op. a).«

Letos se bo prav s sestro udeležila olimpijskih iger v Riu de Janeiru kot njena “sparing” partnerka. Klarini največji športni uspehi so: 2. mesto na svetovnem mladinskem prvenstvu 2015 v Abu Dhabiju, 5.mesto na evropskem mladinskem prvenstvu 2014 in 2. mesto na evropskem prvenstvu 2014 (v kategoriji starosti do 23. let).

Za našportnika je bil imenovan košarkar Nejc Barič, ki igra kot organizator igre pri KK Zlatorog Laško. Tudi Nejc sledi družinski tradiciji, saj je ta naslov pred leti osvojila tudi njegova sestra Nika, ki je danes ena najboljših slovenskih košarkaric. Sam se prireditve zaradi treninga pred pomembno tekmo ni mogel udeležiti, kar je še en dokaz da so naši športniki res zelo uspešni. Z ekipo je osvojil naslednje odlične rezultate: v mlajši kategoriji U13 je dosegel pokal Spar prvak, v mladinski kategoriji je postal državni podprvak, z reprezentanco U18 je dosegel tretje mesto na evropskem prvenstvu, med člani je postal slovenski pokalni podprvak in podprvak na tekmovanju za pokal Adriatic.

Letos smo prvič podelili tudi posebno priznanje Viktorijo, ki jo je prejela Tamara Tavčar, za štiriletno prizadevno pomoč pri športnih prireditvah, bodisi kot voditeljica bodisi kot plesalka. Tamara se je v imenu letošnjih maturantov športnega oddelka zahvalila gospodu ravnatelju in profesorjem športne vzgoje za štiri leta tako uspešnega sodelovanja in jim predala žogo, ki so jo podpisali njeni sošolci.

Zadnja zahvala je bila seveda namenjena športnikom, ki si vedno znova s svojim športnim duhom prizadevajo obogatiti življenje naše gimnazije, ki že od leta 2007 vsako leto osvoji tudi naslov najboljše športne šole, ki ga podeljuje Zavod za šport Republike Slovenije.

Živa Srše, Kajuh Press, I. gimnazija v Celju

Foto: Jože Petrak Zajc