Ne bodi kot vsak – pridi na FACK


Letos Društvo Komot že tretje leto zaporedoma na celjskem Starem gradu prireja Festival alternativne celjske kulture – FACK. Festival bo potekal 24. 6.

Več o festivalu lahko izveste v spodnjem videu, kjer smo poklepetali s Tadejem Štrokom in Jernejem Liparjem, če pa želite sodelovati s kakšno razstavo, pa lahko društvo kontaktirate na [email protected], ali si ogledate njihovo spletno stran, kjer lahko vidite tudi slike iz prejšnjih let.

Karte so v predprodaji že dostopne na vseh prodajnih mestih Eventima, stanejo pa 7€, na dan koncerta pa 10€.

Se nam lahko na kratko predstavite kot društvo na začetku?

Tadej: Ja, mi smo Društvo Komot, društvo za kvalitetno preživljanje prostega časa. Delujemo od leta tam okoli 2005, imamo približno 100 članov. Pač naša vizija za, naš namen je da poskušamo ustvarjati neke dogodke, naša osnovna dejavnost je, da skušamo pač za mladino ustvariti neke dogodke, ki bi jim omogočili, kot ime pove, bolj kvalitetno preživljanje prostega časa. Se pravi da imajo nek pomen, ali je to kultura, športne dejavnosti in podobne stvari. Organizirali smo ene par ekskurzij, pa tematskih večerov, ene par manjših koncertov, kot glavna, glavna prireditev v bistvu, ki jo organiziramo letos že tretjič je pa Festival alternativne celjske kulture oziroma FACK, ki ga tudi letos pripravljamo na Starem gradu v Celju.

Torej FACK je že s svojim triletnim delovanjem kar stalnica na področju mladinske kulture. Kako je sploh nastala ideja na začetku?

Jernej: Ja, sama ideja je nastala dejansko ker dejansko v tistem obdobju, ko smo mi to prvič pripravljali v Celju ni bilo nobenega dogajanja, ker se je pač zaprl ta naš Kljub, največje zbirališče mladih. Nismo se imeli kam za ‘dat’ in smo razmišljali kaj bi se dalo narediti, poznali smo tudi dosti bendov in smo rekli da bomo poskusili narediti en festival. Predvsem z namenom, da se oživi neka kultura oziroma mladinska kultura, alternativna kultura v Celju. Tako.

Kako pa je prišlo do odločitve, da ne bo letos teh dopoldanskih delavnic, ki so bile prejšnji 2 leti?

Tadej: Pa saj v bistvu ni tako, da delavnic ne bi bilo letos, ampak je pa mogoče malo manjši obseg kot prejšnja leta, ko smo dali malo večji poudarek na tem. Letos smo dosti energije vložili predvsem v, pa tudi denarja, predvsem v boljše bende, boljša imena glasbenikov, mislim boljša imena izvajalcev, se pravi imamo letos, letos imamo zelo dober nabor glasbenih skupin, ki pridejo tudi iz tujine. Bo pa tudi se predstavilo dosti teh mlajših umetnikov, ustvarjalcev. Točno delavnic še nimamo vseh razdelanih, ampak verjetno bo tudi gor mini rampa za skejtanje oziroma BMX-anje, potem bodo bruhalci ognjev, razne stojnice, ne vem tekmovanje v hacky-sacku oziroma tapčkanju, namizne igre in podobne stvari, tako da dogajanje bo tudi čez dan. Je pa res da se letos malo kasneje začne vse skupaj, šele okrog štirih.

Torej letos se nam bo predstavilo nekaj kar večjih imen, hkrati pa ostajate zvesti tudi svojim, celjskim koreninam. Nam lahko malo predstavite nastopajoče skupine?

Jernej: Torej letos smo naredili v bistvu nabor skupin, ki niso samo komercialno uspešne v smislu da polnijo štadione in dvorane ampak iščemo skupine, ki so v bistvu kvalitetne, mlade, prodorne predvsem v tej naši neki balkanski regiji, na področju bivše Jugoslavije. Imamo tudi ameriško skupino, tako da smo dosti mednarodni.

Nekako glavna zvezda letošnjega festivala so skupina S. A. R. S. iz Beograda. Gre za zelo prodorno skupino v bistvu, ki je stara šele kakšni 2 leti. So vedno bolj uspešni, letos mislim da izdajajo že 3 album. Igrajo, v bistvu mešajo različne glasbene žanre, ki so reggae, rock, blues pa tudi ta srbski etno. So pač zelo uspešni v zadnjem času.

Potem Lollobrigida v bistvu to so slovensko-hrvaška naveza. Žanrsko jih sicer lahko opredelimo kot nek disco punk, ne vem, v stilu Videosex skupine. Tudi v bistvu mislim da so pred 2 leti dobili nagrado MTV Adrije za najboljšo skupino v naši regiji.

Potem so tu ameriški Death by stereo, tudi gre za dosti veliko skupino. Prihajajo iz Kalifornije, in so pač, spadajo pod ta kalifornijski žanr, punk-rock v bistvu, zelo znan po celem svetu. Igrali so z vsemi svetovnimi skupinami tega žanra. Tudi v bistvu pripravljajo nov album in so zelo aktualni tako da…

Potem so tu We can’t sleep at night iz Trbovelj, tudi gre za eno zelo prodorno skupino, mlado. Igrajo neko novo glasbo, zelo super za publiko.

Potem iz Slovenj Gradca prihajajo skupina Zircus, gre za dosti eksperimentalno skupino, zelo zanimivo v bistvu. To pričakujemo da bo pravi spektakel, pač gre za kombinacijo vizualnih in glasbenih elementov, ki jih povezujejo v svojem nastopu.

Potem so pa tu še celjske skupine, Lastdayhere so v bistvu že zelo znani tudi izven naših meja. Gre za v bistvu alternativni rock, metal, pokrivajo te zvrsti.

Cops on bikes seveda, to so še posebej, jih imamo še posebej radi no, to so naši fantje. V bistvu edini, ki nastopajo vsa tri leta že na FACKu. Letos bodo v bistvu izdal, imajo v načrtu da bodo izdal novi album. Na FACKu bodo predstavili svoj singel, ki ga izdajo na posebni mali plošči. Mislim da se splača no, da imajo prihodnost, veliko prihodnost če se bodo še naprej trudili.

Potem so pa tu še mladi talenti Šah mat, mlada celjska skupina. Igrajo hard rock v bistvu heavy metal, ustvarjajo avtorsko glasbo to nam je zelo pomembno. Pač vabimo da jih pridete pogledati.

Super. No, imate na koncu še kaj za dodat?

Tadej: Ja, pač povabili bi vse gledalce da pridejo na grad, ker bo, če bo lepo vreme seveda bo res super-

Jernej: Vreme bo lepo. To smo že naročili, tako da…

Tadej: Predvsem tudi zaradi ambienta samega. Stari grad je zelo neizkoriščen potencial za takšne dogodke. Tudi pravim ja, ponosni smo na letošnji line-up.

Jernej: Predvsem pa ta pozitivna vibracija ki je vsako leto na gradu. Poleg samega festivalskega v bistvu koncertnega prostora imamo še en prostor, kjer se bodo predstavili razni DJi, s to alternativno elektronsko glasbo dosti plesno tudi, tako da čez cel dan bo super. Ne bo vam žal če pridete.

f/t/v: Nuša Stamejčič