Nova vez med Celjem in nemškim mestom Grevenbroich


Dolgoletno bratstvo med Celjem in nemškim mesom Grevenbroich dobiva novo trdno vez.

Celje so ta teden obiskali mladi iz Erasmus gimnazije Grevenbroich in so sklenili novo prijateljstvo z dijaki I. gimnazija v Celju.

Pobuda za sodelovanje je prišla z Erasmus gimnazije Grevenbroich, iz mesta, s katerim je Celje pobrateno že več kot 38 let. Pobudo so na I. gimnaziji v Celju z veseljem sprejeli. “Prijateljstvo z Grevenbroichom smo obudili prav med mladimi, kar se nam zdi še posebej dragoceno, saj so mladi tisti, ki bodo medmestne odnose krepili v prihodnosti,” je ob tem povedal celjski župan Matija Kovač.

“Mednarodna prijateljstva in sodelovanja nas bogatijo. Spoznavanje drugih kultur in narodnosti širi naša obzorja in nas pripravlja na življenje, v katerem smo preko meja vedno bolj povezani. Takšna prijateljstva so tudi promotor miru in sožitja med narodi,” so ob tem še zapisali na Mestni občini Celje.

Grevenbroich je nemško mesto in občina v okrožju Rhein-Kreis Neuss v deželi Severno Porenje – Vestfalija. Leži ob reki Erft približno 15 km jugozahodno od Neussa in 15 km jugovzhodno od Mönchengladbacha ni ima okoli 65 tisoč prebivalcev.

Od Celja je po zračni razdalji 835 km, po cesti pa 1079 kilometrov. Za pot tja potrebujete dobrih 11 ur vožnje z avtomobilom.