Oder mladih 2014 (foto, video)


V dvorani I. osnovne šole v Celju je pretekli petek, 14. marca 2014, potekalo območno srečanje otroških gledališč in gledaliških skupin celjskega območja – Oder mladih 2014. Tokrat se je zbranim predstavilo 6 skupin. Častni gost dneva je bil regijski selektor in vsem dobro poznani igralec, Gorazd Žilavec.

DSC00798

Kot prvi se je z igro “Ostržkove dogodivščine” predstavila otroška gledališka skupina Kulturnega umetniškega društva Zarja. Repo velikanko so pulili mladi igralci dramske skupine osnovne šole Ljubečna in med mladimi poželi polno smeha.


Igralci: “Otroci, ali veste kdo je bil?”

Otroci: “JA! Zajček!”

Igralci: “Zajček pa tega že ne bi storil,”

Mladi šolarček: “Ja pa bi?!”

 

DSC00878

Dvorana je pokala po šivih in iz nje se je že na daleč slišalo prisrčno smejanje otrok. A slednji niso bili edini. Ob predstavah so vidno uživale tudi učiteljice in Gorazd Žilavec, regijski selektor. Slednji je med spremljanjem predstav vestno zapisoval svoje misli, ki so mu služile kot pomoč pri izbiri najboljše gledališke skupine dopoldneva. Najmlajši so se vživeli v vsako uprizorjeno igro in z največjim navdušenjem odgovarjali tudi na vprašanja, zastavljena s strani igralcev. Tako so svarili Sneguljčico pred zastrupljenim jabolkom in zlobni mačehi na vprašanje “Tukaj živi Sneguljčica?” odgovorili s skoraj enotnim “NE!”. Tisti, ki so si drznili izdati princeso, so bili deležni nič kaj prijaznih pogledov sogledalcev.
Z igro “Hop v pravljico” Tomaža Lapajne Dekleva se je predstavil gledališki krožek podružnične OŠ Šmartno v rožni dolini, osnovne šole Vojnik.

Sledila je dramska skupina osnovne šole Ljubečna, ki je osnovnošolcem predstavila lastno interpretacijo znane Sneguljčice in sedem palčkov bratov Grimm.

DSC00878

S podobno zgodbo, a malo drugačnim naslovom je nadaljeval gledališki klub osnovne šole Frana Roša Celje. Slednja je igro Sneguljčica priredila malce po svoje in se tako predstavila starejšim šolarjem.

DSC00909Kot zadnja je nastopila gledališka skupina “Klub najboljših” osnovne šole Ljubečna. Ker so bili siti stare zgodbe o Pepelki, so prikazali novo različico Olge Paušič “Pravljica o Pepelki”, kjer so prikazali, kako bi bilo, če bi vajeti v roke prevzel šolar Blaž.

Dopoldan poln otroškega smeha in umetnosti. Zanimivo, kako enostavno je prepričati v sodelovanje mlajše, kot starejše. Mladi gledalci so aktivno sodelovali, odgovarjali na vprašanja, se smejali, trepetali in še in še. Zgodbe so jih prevzele. Na koncu je vanje skoraj da lahko padel tudi kateri od odraslih. Po drugi strani smo sami lahko bili kdaj priča kakšni podobni igri za odrasle, ki je od gledalcev prav tako pričakovala sodelovanje. Po navadi je takšna predstava naletela na neprijetno tišino. Morda bi bilo dobro s sabo v gledališča večkrat peljati tudi najmlajše. Zabava bi bila ob tovrstnih igrah nedvomno boljša.

Vabljeni k ogledu fotogalerije in videa, kjer so prikazani kratki izseki treh iger.

[simpleviewer width=100% height=700 id=522]

K. S.

cista_norisnica_klik