Odlični debaterji s I. gimnazije v Celju

11. 09. 2020 16:02

Kajuhovci so prekaljeni debaterji

Letošnja debatna sezona je bila za debaterje s I. gimnazije v Celju ena izmed najuspešnejših do zdaj. Udeležili so se vseh debatnih turnirjev in debatnega tabora v organizaciji Za in proti, zavoda za kulturo dialoga, hkrati pa tudi dveh mednarodnih debatnih turnirjev, ena dijakinja pa se je prebila v nacionalno ekipo debaterjev in sodelovala na svetovnem debatnem prvenstvu. Najbolj aktivni člani so bili Nika Gradišek, Jana Ušen in Art Špegel.

Mednarodna debatna scena

Tričlanska nacionalna ekipa, v kateri je sodelovala tudi Jana Ušen, se je decembra udeležila mednarodnega debatnega turnirja Winter Holidays Open v Zagrebu, kjer je tekmovalo 83 ekip iz 28 različnih držav, nastopilo je več kot 250 govorcev. Jana je bila zelo uspešna, saj je bila na turnirju 2. najboljša Slovenka in 17. govorka turnirja.

Jana Ušen, Nika Gradišek in Art Špegel pa so se v začetku marca še uspeli udeležiti mednarodnega turnirja v Ljutomeru. Na turnirju je sodelovalo 190 debaterjev iz sedmih držav. Debatirali so o različnih temah: ukinitvi NATA, omejitvi prekarnega dela, prepovedi kriptovalut, omejevanju svobode govora v izobraževalnih institucijah, pridobitvi dovoljenja za starševstvo ter upravičenosti državljanske nepokorščine. Med 39 ekipami je naša ekipa Grofov Celjskih zasedla odlično 4. mesto, Jana Ušen pa je postala 8. najboljša govorka turnirja.

Izvrstna Jana Ušen se je letos prebila v petčlansko nacionalno ekipo debaterjev, ki  se je uvrstila na svetovno šolsko debatno prvenstvo WSDC (World Schools Debating Championship). Na prvenstvu, ki je namesto v mehiškem glavnem mestu potekalo preko spleta, je sodelovalo 64 držav z vsega sveta, slovenska ekipa se je uvrstila v osmino finala. Debatirali so proti nacionalnim ekipam iz Jamajke, Češke, Izraela, Irske, Bermudov, Mehike in Filipinov, v osmini finala pa jih je premagali Kanadčani, ki so bili zmagovalci prvenstva.

Prav tako izvrstna Nika Gradišek je bila na debatnem taboru za Vzhodno Slovenijo, ki je potekal v okviru projekta RAST, izbrana med pet najboljših debaterk in se uvrstila v debatno ekipo, ki bi Slovenijo zastopala na mednarodnem debatnem turnirju Nordic Schools Debating Championship v Kopenhagnu med 17. in 19. aprilom 2020, ki žal ni bilo izvedeno zaradi zdravstvene situacije.

Slovenski turnirski uspehi

Kajuhovci so se udeležili tudi vseh turnirjev v Sloveniji. Ti vedno potekajo v slovenskem in angleškem jeziku.

Prvega debatnega turnirja, ki je bil oktobra na Prvi gimnaziji Maribor, sta se ga udeležili dve ekipi s I. gimnazije, v sodniški vlogi pa se je preizkusila bivša dijakinja Metka Vodušek, ki je z debatnim krožkom prostovoljno sodelovala celo šolsko leto in debaterjem delila mentorske nasvete. Jana Ušen je na postala 2. najboljša govorka na angleškem delu turnirja, Ajda Ušen in Svit Rojc pa sta blestela kot 2. in 7. najboljši govorec slovenskega dela turnirja.

Dve ekipi s I. gimnazije sta se udeležili tudi drugega debatnega turnirja, ki je bil decembra na II. gimnaziji Maribor. V slovenskem delu turnirja je Svit Rojc postal 1. najboljši govorec turnirja, Špela Bošnjak pa je bila 4. najboljša govorka, ekipno sta bila tretja. V angleškem delu tekmovanja so debatirali Jana Ušen, Art Špegel in Nika Gradišek, ki so zmagali v vseh treh debatnih krogih. Turnir je bil impromptu, dijaki pa so debatirali o ciljnem oglaševanju, pirotehničnih sredstvih in spolni neenakosti.

Na tretjem turnirju, ki je bil januarja na Gimnaziji Celje – Center, sta se prav tako pomerili dve ekipi kajuhovcev. Na angleškem delu turnirja so Jana Ušen, Art Špegel in Nika Gradišek postali 7. ekipa turnirja, Jana Ušen tudi 9. najboljša govorka turnirja. Ajda Ušen, Svit Rojc in Špela Bošnjak pa so na angleškem delu turnirja doživeli ognjeni krst.

Zadnji turnir je potekal maja preko spleta. Udeležili sta se ga dve ekipi kajuhovcev, in sicer debaterji Jana Ušen, Nika Gradišek, Art Špegel, Ajda Ušen, Jon Žnidarčič, Nik Verstovšek ter pridružen član Lan Gradišek. Celjski krofje (Jana Ušen, Nika Gradišek in Art Špegel) so postali 2. najboljša ekipa nacionalnega turnirja, blesteli pa so tudi kot individualni govorci: Jana je postala 3. najboljša govorka, Nika Gradišek 10. in Ajda Ušen 12.

Debaterji so se med sabo zelo povezali, govoriti se je začelo celo o subkulturi debaterjev. Bili so tako zagnani, da so enkrat tedensko vstajali eno uro prej, kot bi bilo treba, zato da so se dobili na debatni kavi, ob kateri so razpravljali o aktualnih problemih. Korona virus jim je to rutino sicer malo podrl, vendar so se hitro organizirali in o aktualnem dogajanju začeli razpravljali na daljavo.

Čeprav sta se letos poslovili naši zlati maturantki Nika Gradišek in Jana Ušen, bo debata – tudi po zaslugi starejših debaterjev – na I. gimnaziji v Celju živela še prej.

N.T., foto: I. gimnazija v Celju

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
158 queries in 1,688 seconds.