Oktet 9 zaključil uspešno turnejo po vzhodni obali ZDA


S koncertom v Lemontu (Chicago, IL, ZDA) se je v petek, 2. 9., zaključila enomesečna turneja priljubljene celjske zasedbe Oktet 9 Gimnazije Celje – Center, ki je v tem času obiskala 15 zveznih držav na vzhodni obali in srednjem vzhodu Združenih držav Amerike ter odpela 14 koncertov posvečenih 20. letnici samostojnosti Republike Slovenije.

Koncerte v Washingtonu DC, New Yorku, Clevelandu, Milwaukeeju in St. Louisu je Oktet 9 odpel za slovenske zdomce, koncerte v Key Largu, Clearwaterju, Bostonu, Rochestru, Indianapolisu, St. Louisu in Rock Cityju pa za ameriško javnost. Z več kot 2000 navdušenimi poslušalci je zasedba,v kateri pod vodstvom prof. Gregorja Deleja prepeva 9 sedanjih in nekdanjih dijakov Gimnazije Celje – Center izpolnila namen obsežne turneje in ponovno uspešno ponesla slovensko pesem in ustvarjalnost preko meja domovine.

Z več kot 100 koncerti na leto, številnimi projekti in bogato mednarodno koncertno dejavnostjo, sodi Oktet 9 med bolj prepoznavne slovenske a cappella zasedbe. Fantje se lahko pohvalijo tudi z visokimi odličji iz festivala popularne vokalne glasbe Sredi zvezd v Žalcu (2008, 2009) in mednarodnega pevskega tekmovanja na Malti (2009) ter turnejami po Hrvaški, Avstriji, Veliki Britaniji, Malti, Kanalskem otočju in Avstraliji.

7. mednarodna turneja Okteta 9 je obenem tudi najobsežnejša doslej, saj je zasedbo popeljala po celotni vzhodni obali ZDA, od Floride do Chicaga. Poleg koncertov je bila turneja namenjena tudi številnim ogledom in srečanjem z našimi zdomci ter sorodnimi vokalnimi skupinami iz ZDA, fantje pa so svoje vtise redno objavljali na posebnem potovalnem blogu.

Po povratku v Slovenijo bo, kakor vsako leto, tudi tokrat na programu »potopisni« koncert, ki bo letošnje leto obenem tudi uradno odprtje festivala Vokalne igre ’11, in sicer v petek, 16. 9., ob 18.30 uri v Narodnem domu Celje. S tem koncertom bo Oktet 9 tudi uradno začeli novo koncertno sezono, ki se bo nadaljevala s koncerti po Sloveniji, krajšo turnejo v Lienz (Avstrija) v mesecu oktobru ter sklenila s poletno turnejo po Balkanskem polotoku.

Besedilo in foto: Gregor Deleja

Pripravil: Egon Horvat