Zaključek projekta “Drevo = Življenje” na OŠ Frana Kranjca


drevoPrejšnji teden je na Osnovni šoli Frana Kranjca Celje potekal zaključek Unesco ASP projekta DREVO = ŽIVLJENJE. Letošnja tema projekta je bil 2. globalni cilj trajnostnega razvoja – odprava lakote.

Na zaključno srečanje so povabili učitelje/mentorje in učence slovenskih šol, ki so aktivno sodelovali v njihovem projektu.

Prvo šolsko uro so tako v avli imeli krajši kulturni program, kjer sta nekaj več o problemih s hrano ter lakoto po svetu povedali Eva in Mara, svoje misli pa je z učenci delila tudi ravnateljica Danica Šalej. Po končanem programu so si ogledali razstavo fotografij vzgojenih rastlin, ki so jih učenci skupaj z učitelji vzgojili in jih nato presadili v šolske vrtičke. S tem so želeli poudariti pomen doma pridelane hrane.

Po krajšem premoru so se iz avle preselili v učilnico, kjer sta Alenka Gnezda in Bernarda Avsenik predstavili njun lasten dokumentarni film z naslovom “Majhen korak za človeka, velik korak za človeštvo”.

Sledila je zanimiva delavnica. Prišli sta namreč zunanji sodelavki iz društva Humanitas, s katerima so se učenci skozi igro “moje ime in naj zajtrk” spoznali. Nato so se s pomočjo sešitega zemljevida sveta skozi igro seznanili z vsemi pomembnimi informacijami o določenih celinah. Od števila prebivalcev, do izvora posameznih živil. Na koncu je ostal čas še za krajši film, ki je prikazal pot jagode od sadovnjaka do smetnjaka.

Na podlagi te delavnice so učenci spoznali, da je bolje kupiti manj kot preveč, saj višek hrane konča v smeteh, s tem pa zavržemo tudi VODO s katero so to rastlino zalivali, TRUD DELAVCEV, DENAR s katerim smo jagode kupili ter nenazadnje tudi LJUBEZEN katero smo čutili ob pogledu na jagode v trgovini.

N.L.

sok-odklop-klik