OŠ Lava na mednarodni izmenjavi Erasmus+ v italijanskem mestu Vasto

24. 10. 2022 09:36

Za OŠ Lava je uspešna mednarodna izmenjava Erasmus+ v italijanskem mestu Vasto, kjer so se srečale ekipe Romunije, Severne Makedonije, Italije in nas iz Slovenije.

“Tema, ki jo na naših Erasmus izmenjavah raziskujemo, je namenjena boljšemu razumevanju učencev, kaj pomeni: empatija – biti empatičen, toleranca, integracija tujcev ali med tujce, strpnost, odpravljanje predsodkov in stereotipov… zelo pomembne teme za sedanjost in prihodnost,” pove ravnateljica OŠ Lava Marijana Kolenko, ki skupaj s Polono Gracer in Sabino Hriberšek koordinira Erasmus aktivnosti na šoli.

Osrednja naloga tokratne izmenjave je bila gledališka igra na temo empatije, ki so jo učenci vseh držav samostojno napisali v angleškem jeziku, se je naučili ter zadnji dan odigrali. Na odru je tako zasijala igra celjskih učencev z naslovom The Star. Za piko na i so v mednarodno mešanih skupinah odigrali še impro gledališko igro. Tudi v improvizacijskem gledališču so se učenci odlično znašli.

Vse številne aktivnosti so se nanašale na razumevanje empatije in tolerance, ki so jih učenci urili na vsakem koraku. “Gostitelji so nam pokazali mesto Vasto, sprejel nas je župan v Mestni hiši, obiskali prekrasno palačo in vrtove v mestu Caserti. Učenci so ves čas bivanja v Italiji intenzivno razvijali jezikovne in komunikacijske kompetence, se urili v strpnosti ter toleranci, raziskovali, sodelovali z drugimi, se organizirali v nepričakovanih situacijah, pomerili v socialnih igrah in krepili socialne veščine. Bilo je polno in zelo pestro, predvsem pa oblika drugačnega učenja za življenje,” dodaja Marijana Kolenko.

Nepozabna in poučna izkušnja za učence

“Prihod v Vasto in bivanje pri tuji družini mi je najprej predstavljal izziv. Predvsem me je skrbelo, kakšna bo družina ter ali bo prijazna. Prvi vtis pa je v trenutku prekinil moje skrbi, saj so bili zelo prijazni, nasmejani in tople osebnosti. V tem tednu smo imeli kar nekaj delavnic na temo empatije in tolerance, sem pa nekaj tega doživela tudi sama, saj so nove prijateljice iz Italije in tudi Slovenije bile zelo empatične do mene, ko sem imela stisko. Od drugih aktivnosti mi je bil najbolj všeč izlet v Caserto, kjer smo si ogledali palačo in angleške vrtove. Navdušili so me natančno dodelani in okrašeni stropovi, ki so bili v vsaki sobani drugačni. Pri večernih aktivnostih so nam starši družin zelo zaupali, saj smo lahko z njihovimi otroki sami raziskovali mesto in se družili. Ugotovila sem, da je mesto zelo lepo in varno. Zaradi vseh lepih trenutkov, ki sem jih doživela v tem tednu, je sloves od novih prijateljev in moje družine bil zelo žalosten,” o izkušnji pripoveduje devetošolka Zoja Zlodej.

Na začetku mi je bilo najbolj všeč da me je družina sprejela kot da sem njihov otrok. Rekel bi, da sem se veliko naučil na področju strpnosti, da če ni vse kot mora biti, da se umiriš, premisliš in da si moramo drug drugemu veliko pomagati, ker skupaj več dosežemo. Spoznal sem tudi, da moramo tolerirati napake drugih in si pomagati med sabo. V spominu mi bo ostala dobra italijanska hrana, družina me je vsako jutro razvajala s palačinkam. Delavnice, vezane na empatijo in toleranco so mi bile zelo všeč, od vsega pa me je najbolj navdušila palača v Caserti. Ob vsem lepem, kar se mi je zgodilo v tem tednu, se mi je bilo zelo težko posloviti od gostiteljev in vseh prijateljev, ki sem jih na novo pridobil. Upam, da bomo uspeli ohraniti stik in da se kmalu spet vidimo,” je vtise strnil osmošolec Matic Krašovec.

Najbolj mi bo v spominu ostalo, kako je bila družina prijazna in odprta do mene. Všeč mi je bilo, ko so učenci sami pripravili informacije o znamenitostih mesta Vasto in izlet v Caserto, kjer smo si ogledali palačo, ki je bila zgrajena po vzoru palače v Verseilles-u. Pri sebi opažam, da me je Italija spremenila v tej meri, da sem bolj strpna, sproščena in tudi prijazna. Zanimivo je bilo, saj se je prva ura pouka druženja začela s poukom v šoli, kjer smo videli kako poteka poučevanje v njihovih šolah. Pri Italijanih sem opazila, da so zelo odprti in da veselje ob snidenju pokažejo z iskrenimi objemi. V spominu mi bo ostala tudi odlična italijanska hrana,” pa je o mednarodni izmenjavi povedala še devetošolka Kaja Guček.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
150 queries in 0,730 seconds.