Otroško veselje znova prevzelo Celjski dom v Baški


V Celjskem domu v Baški so sezono letovanj sicer začeli kasneje kot običajno, kljub temu so zadovoljni. Sprejeli so 1251 gostov in ustvarili 6856 nočitev.

Pomladne odpovedi osnovnih šol zaradi širjenja novega koronavirusa so pomenile približno 2.500 nočitev manj. Sezono so odprli v začetku junija, ko so gostili prvo skupino rekreativnih športnikov. Ves mesec junij je bil namenjen letovanju različnih skupin rekreativcev, športnikov in upokojencev, pa tudi športnemu taboru otrok iz Reke.

V juliju in avgustu 2021 so v Celjskem domu po letu dni premora znova organizirali letovanje otrok v zdravstvenih in socialnih kolonijah. Glede na minule sezone pred epidemijo je letovalo polovično število otrok, da so lahko zadostili pogojem za varno bivanje in izvajanje aktivnosti. Letovalo je 198 otrok z 28 spremljevalci. Za njihovo dobro počutje so skrbeli stalni pedagoški vodja in štiri medicinske sestre.

151 otrok je koristilo subvencijo Mestne občine Celje, 22 otrok pa subvencijo Mestne občine Celje in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Poleg otrok so v Celjskem domu letovale tudi družine, konec avgusta pa organizirane skupine upokojencev in športnikov. September je bil rezerviran za izvedbo programa šole v naravi. Gostili so 9 osnovnih šol, od tega osem celjskih.

Tone Ojsteršek, pedagoški vodja letovanj v Celjskem domu, Celeia, d. o. o.: »Vrnitev letovanj otroških skupin v Celjskem domu se je izkazala za zelo pozitivno. Kljub manjši številčnosti skupin v koloniji, je bil program izveden v najširšem smislu. Izvedli smo vse začrtane aktivnosti, otroci so se naužili plaže in morja, poskrbeli smo tudi za dodatno zabavo (vožnja z ladjico, obisk akvarija). Najbolj pomembno pa je, da se je z otroki v Celjski dom ponovno naselilo življenje, kot smo ga poznali pred tem.«

V letu 2021, predvsem zaradi izpada v maju in juniju, ustvarili za 30 % manj nočitev kot v letu 2019. Mestna občina Celje je v letu 2021 za zdravstvene in socialne kolonije v Celjskem domu v Baški namenila 105.000 evrov.