Otvoritev festivala Mediafest v MCC: fotografska razstava in intermedijski performans (video)


Prvi četrtkov večer v novembru je v kavarni Mladinskega centra Celje potekala otvoritev festivala Mediafest, ki se po letu prekinitve zopet vrača v programsko shemo MCC-ja. Otvoritev sta pospremila dva dogodka in sicer intermedijski performans Kanadčana Gordona Monahana “Sauerkraut Synthesizer” in fotografska razstava Monike Bačič, ki nosi naslov “No boundaries”.

Dogodek, ki se ga je udeležilo kakšen ducat obiskovalcev se je pričel z nastopom gosta iz Kanade Gordonom Monahanom, ustvarjalcem glasbe, zvočnih skulptur, zvočnih namestitev in računalniško nadzorovanih zvočnih okolij, ki jih podpirajo različni žanri od avantgardne koncertne glasbe do intermedijskih namestitev in zvočne umetnosti.

Na otvoritvenem večeru festivala Mediafest je izvedel performans “Sauerkraut Synthesizer“, kjer so sadje in zelenjava krmilniki za vhodno napetost sintetizatorja zvoka s pomočjo programske opreme: šest vrst sadja in zelenjave postanejo baterija, ki proizvaja približno en volt električne energije. Spremenljivke napetosti se preko vmesnika prenašajo na računalnik, ki preko zvočnikov proizvede sadno-zelenjavni zvok. Mojster pridobivanja “rastlinskega” zvoka z bakreno in cinkasto žico, ki ju vstavlja v sadje in zelenjavo, na različnih globinah proizvaja različne sintetične zvoke. S pomočjo kamere in projekcije gledalci vseskozi spremljajo dogajanje na mizi umetnika.

Zgoraj: obiskovalci in Gordon "v akciji". Spodaj: sodelavke portala in skupnosti za mlade mladismo.si, ki so si z zanimanjem ogledale fotografije Monike Bačič.

Po končanem performansu Monahana smo si obiskovalci ogledali fotografsko razstavo mlade fotografinje in novinarke Monike Bačič, ki nosi pomenljiv naslov “No boundaries”. Monika je s fotografijo prvič soočila v času srednje šole. Strast do fotografije se je iz začetnega zanimanja vse bolj krepila, sedaj lahko kot novinarka in fotografinja združuje “prijetno s koristnim”. Trenutno se najbolj posveča koncertnim fotografijam in portretom, sicer pa njen spekter fotografije zaobjema vse od narave, do tihožitja, makro fotografije itd. Skozi objektiv skuša ujeti trenutke emocij, katerih se ljudje mnogokrat ne zavedamo. S trdno voljo in pogumom, tako pravi Monika, je na pravi poti k uresničitvi svojih sanj. Z razstavo poziva vse, naj stremijo k uresničitvi svojih sanj: “Brez meja! Zmorem!”.

Monika Bačič je gostom predstavila fotografsko razstavo "No boundaries".

Fotografije Monike Bačič bodo na ogled do začetka decembra.

Vabljeni k ogledu spodnjega video prispevka, kjer lahko prisluhnete sadno-zelenjavnim zvokom, o samem festivalu pa smo povprašali tudi programskega vodjo Tadeja Lebiča.

v/t/f: Egon Horvat