V Celju podelili Mednarodna priznanja za mlade. Tistim, ki najbolje razvijajo svoje potenciale (foto, video)

21. 01. 2018 14:04

V petek zvečer je v Narodnem domu Celje potekala podelitev priznanj programa Mednarodno priznanje za mlade (MEPI). Podelili So 32 bronastih in 26 srebrnih priznanj udeležencem šol, ki so v Mestni občini Celje vključene v program MEPI.

Program MEPI uspešen tudi v celjski regiji
Podelitev priznanj je spremljal tudi bogat kulturni program.
Podelitev priznanj je spremljal tudi bogat kulturni program.

Program MEPI (Mednarodno priznanje za mlade – Duke of Edinburgh International Award) je sicer na Celjsko in Štajersko prišel leta 2015, ko so ga začele v svoje delovne načrte sistematično uvajati Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije Šolskega centra Celje, Srednja zdravstvena šola, III. osnovna šola Celje in Gimnazija Celje – Center. V zadnjih letih postaja program, ki na mladim zanimiv način povezuje formalna in neformalna znanja, stalnica tudi na ostalih osnovnih in srednjih šolah v regiji. Tako so se pridružile še Osnovna šola Ljubečna, Osnovna šola Lava, Osnovna šola Frana Kranjca Celje in I. gimnazija v Celju.

Gre za univerzalen, svetovno priznani mladinski program, ki mladim med 14. in 25. letom omogoča, da v svojem prostem času, v okviru neformalnega učenja, z aktivno udeležbo na različnih področjih (prostovoljstvo, veščine, šport in odprava), odkrijejo, razvijejo in uresničijo svoje potenciale.

Program MEPI, ki mlade spodbuja k vsestranskemu razvoju v aktivne, odgovorne in zadovoljne ljudi,  tako tudi v Celju postaja izjemna dopolnitev rednega šolskega dela in dejavnost, ki učencem in dijakom zelo konkretno ponudi znanja in kompetence, ki so še kako pomembne za soočanje z vedno novimi izzivi profesionalnega in osebnega življenja. Mladi so po udeležbi v programu MEPI izpostavili številne prednosti, ki jim jih je prinesel program: pridobitev novih izkušenj, novi hobiji in interesi, večja motiviranost, poznavanje svojih prednosti in slabosti, izboljšana samopodoba, boljša osebna organiziranost, razvite timske sposobnosti, manj dolgočasno življenje, izboljšanje sposobnosti odločanja, nova prijateljstva.

Podelitev priznanj velja za dodatno motivacijo mladim.
Podelitev priznanj velja za dodatno motivacijo mladim.

Projekt podpira tudi Mestna občina Celje, v svojem nagovoru pa ga je pozdravila tudi podžupanja mag. Darja Turk: “Vesela sem, da je v tem času, ko so mali in veliki ekrani prevzeli naš svet in naše glave, še projekti, ki temeljijo na izkustvih. Na tistih pravih, resničnih in življenjskih izkušnjah. Resnično življenje se dogaja v šolah, družini, na delovnih mestih, v naravi. Takrat postanemo vsi skupaj del skupnosti in takrat se moramo znajti sami s seboj.”

Za piko na i pa je poskrbela izvršna direktorica programa MEPI, Andreja Anžur Černič, ki je s kratko zgodbo poudarila, kako pomembno je, da vzgajamo kritične in kreativne mlade, ki so se sposobni znajti v tem svetu in uresničiti svoj potencial. Vprašati se moramo, kakšno mladino želimo pravzaprav vzgajati in jo popeljati na pravo pot, ki bi si jo znali stkati sami. Zatorej pohvale programu MEPI, nagovor Anžur Černičeve pa si lahko ogledate na spodnjem video posnetku.

Prav tako vas vabimo k ogledu fotogalerije s podelitve bronastih in srebrnih priznanj.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
223 queries in 3,557 seconds.