Pogovor z Alenom Pavšarjem, režiserjem filma Vloga za Emo

16. 12. 2014 17:25
unnamedVloga za Emo je mladinski film, ki je nastal po knjigi Mateje Zorko in Smiljana Morija. V kinematografe, kjer ga lahko gledamo od 23.novembra, je pritegnil veliko število gledalcev, ki so mu podelili visoko oceno 9,3.

O tem kako je film nastajal in še o marsičem drugem smo povprašali  režiserja Alena Pavšarja, ki je obenem tudi profesor na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije.

1. Kako ste se sploh lotili takšnega projekta?

Film je umetnost, ki me zanima že od malih nog. Sicer počnem še kar nekaj drugih stvari, ampak film je definitivno moja velika strast.

2. Koliko časa ste potrebovali in kaj vse je bilo potrebno, da ste film spravili na velika platna?

Celoten projekt od ideje do filma je trajal skoraj 3. leta. V tem času se je zgodilo veliko stvari – pozitivnih in negativnih za film. Problem je bil prevsem v tem, da si ljudje, ki so kakorkoli vključeni v tako velik filmski projekt ne predstavljajo kaj bo nastalo na koncu in kako bo film videti na platnu. Dostikrat ima tudi beseda “slovenski” film slabo predispozicijo za snemanje filma. Največja tragedija je pa seveda bila smrt glavne junakinje – Lare Safran. Mislim da je to najhujše, kar se lahko zgodi filmu tik pred izidom.

3. Za vsakim dobrim filmom stoji dobra ekipa. Kako se je odrezala vaša?

Glede na to, da je to bila izredno mlada ekipa, katere člani so prvič snemali film sem na njih izredno ponosen. Odrezali so se fantastično. Od prvega pa do zadnjega dne so bili prisotni in kljub vsem oviram (bolezni, logistične težave, odsotnost od pouka…) so vztrajali do konca. Neizmerno sem jim hvaležen!

4. Kaj je mogoče tisto glavno sporočilo, ki ste ga želeli podati gledalcem?

Film ima mnogo sporočil, kot so lahko zaznali tudi gledalci. Glavno sporočilo filma pa je zagotovo to, da je potrebno čimprej najti tisto kar nas veseli in odkriti svoj talent, nato pa vztrajati in živeti svoje sanje, tukaj in zdaj!

5. Odzivi na film so zelo pozitivni. Kakšni so občutki, ko ljudje (predvsem mladi, ki so najstrožji kritiki) tako vzljubijo vaš film?

Izjemno sem vesel, ko gledam zadovoljne obraze gledalcev, še posebej mladih. Za njih je bil film narejen in kot režiser zelo spoštujem to ciljno publiko. Tako kot ste omenili, zelo zahtevni so. V teh dneh prejemam sporočila najstnikov, da to ni najboljši slovenski film ampak, da je to eden izmed najboljših filmov vseh časov… Po takšnih pohvalah… kaj si kot režiser sploh lahko še želim ?
6. Ali ste si že kot otrok želeli snemati in režirati filme?

Seveda. Ne samo, da sem si zelo želel, zelo hitro sem tudi začel s snemanjem filmov. Najprej seveda krajših amaterskih. Vseskozi sem vztrajal, pa četudi je bilo dostikrat težko. Zaradi tega sem bil prikrajšan do marsikatere dobre ocene in dobre zabave v srednji šoli. Če si v življenju nekaj želimo, moramo vztrajati in garati, kljub vsem težavam in ljudem, ki nam govorijo, da se ne da. Le tako boste res dosegli to kar si želite.

7. Ali obstaja možnost, da bo tudi kakšno nadaljevanje tega filma?

Obstaja. Film je bil narejen s to mislijo in se tudi konča na način, da bi lahko dobil nadaljevanje. Mnogo dejstev glede zgodbe ostaja neodkritih ravno zaradi tega, ker je bilo nadaljevanje do tragedije z laro načrtovano. Vendar vsi vemo, da zelo težko – predvsem zaradi smrti Lare Safran. Dejstvo je, da brez Eme ni filma Vloga za Emo. Bomo videli…

8. Gotovo to ni vaš zadnji film. Imate že mogoče kakšne načrte za prihodnost?

Seveda. Ogromno. V mojem predalu je malo morje idej, zgodb in scenarijev. To je šele začetek. Kaj pripravljamo v prihodnosti pa naj ostane še skrivnost.

Seveda idej gotovo nikoli ne zmanjka, kaj pa nam ekipa filma še pripravlja, pa lahko samo ugibamo. Vabimo vas tudi, da si ogledate kratek video o tem, kaj si mladi mislijo o filmu.

Za mnenje o filmu smo vprašali nekaj gledalcev:

Marina Bajić

polsi-masaze-klik

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
176 queries in 1,055 seconds.