Potujoča razstava programa MEPI je svojo pot pričela v Celju


V petek so na ploščadi Osrednje knjižnice Celje odprli potujočo razstavo programa Mednarodno priznanje za mlade (MEPI). Na slovesnosti je bila prisotna tudi britanska veleposlanica.

Potujoča razstava MEPI je svojo pot pričela v Celju, kjer so jo poimenovali Kraljevi program v knežjem mestu. Razstava bo nato potovala tudi v Kranj, Ljubljano, Maribor, Krško, Vrhniko, Trbovlje in še v nekatera preostala slovenska mesta.

Z razstavo želi naraščajoča MEPI skupnost obeležiti 25 let programa v Sloveniji in zanetiti še več iskric radovednosti ter zanimanja za program, ki mlade pripravlja na izzive življenja in jim omogoča lažje in bolj pozitivno vključevanje v družbo ter krepi njihovo samostojnost.

Britanska veleposlanica v Sloveniji Tiffany Sadler; foto: Simon Valant

Ob tej priložnosti je v Celju gostovala tudi britanska veleposlanica v Sloveniji Tiffany Sadler, ki je o knežjem mestu dejala: ”Zelo sem hvaležna, da sem lahko danes tukaj v Celju. Mislim, da je to že moj četrti obisk Celja. Obožujem ta kraj, ki oddaja tako dobro energijo.”

Glede programa MEPI pa je veleposlanica še dodala: ”MEPI je zelo priljubljen v Veliki Britaniji, zato sem zelo ponosna, da ustvarja povezavo med Veliko Britanijo in Slovenijo, povezavo, ki jo ustvarjajo mladi. Naj še dodam, da sem tudi sama neposredno povezana s tem programom, saj je bila del tega tudi moja hči, prav tako pa tudi jaz, ko sem bila še otrok.”

Podžupan Mestne občine Celje Samo Seničar je o skupnosti MEPI povedal: ”Uspešna skupnost je tista, ki se zaveda, da se najpomembnejše lekcije zgodijo takrat, ko jih najmanj pričakujemo. Izjemen zgled takšne skupnosti je MEPI.”

O razstavi pa je nato na večerni podelitvi priznanj MEPI spregovoril tudi celjski župan Matija Kovač, ki je dejal: ‘‘Ponosni smo, da smo prvo mesto na zemljevidu potujoče razstave ob 25-letnici MEPI-ja, ki smo jo odprli pri Osrednji knjižnici Celje.”

Poleg tega so na slovesnosti nastopili tudi mladi člani programa MEPI, ki so predstavili svoja umetniška dela. Med samo otvoritvijo pa je zbrane s petjem ob spremljavi pianista Matica Doklerja, nekdanjega dijaka Gimnazije Celje – Center, navdušila tudi Zala Kregar, dijakinja GCC.

Foto: Simon Valant