Pozdrav ptic miru za boljši jutri (foto in video)


Minulo soboto je središče Celja utripalo v vrhuncu dogajanja projekta “Pozdrav ptic miru”, katerega nosilec je že vrsto let OŠ Lava. Učenci in učitelji OŠ Lava ter številnih drugih šol, ki so se projektu pridružili v šestih letih (toliko časa je namreč nosilec projekta OŠ Lava), so pripravili pester program s številnimi delavnicami, s katerimi so širili idejo miru med Celjane in širše.

Projekt “Pozdrav ptic miru” že vrsto let poteka z namenom osveščanja otrok in odraslih o pomenu miru v medsebojnih odnosih doma in po svetu. V okviru tega poskušajo na raznovrstne načine razvijati socialne veščine za strpno sobivanje in kulturni dialog ter aktivno vključevanje v spreminjanje družbenega življenja. Osnovna ideja projekta je širjenje miru in opozarjanje na več strpnosti med ljudmi, več sožitja, več medsebojne pomoči, več ljubezni itd. Zaščitni znak projekta so ptice, ki so v takšnih in drugačnih oblikah v soboto dopoldne zasedle središče mesta (Pred MOC, pri Osrednji knjižnici Celje, pri tržnici, pri zvezdi, pri Metropolu, na Starem gradu Celje…).

Pri zvezdi so nastopili učenci OŠ Lava, dijaki Srednje zdravstvene šole Celje in učenci III. OŠ Celje.

Osrednji program v središču Celja so oblikovali učenci OŠ Lava, katerim so se znova pridružili dijaki Srednje zdravstvene šole Celje. Projekt, ki sicer živi vse leto, je mednarodni dan miru, ki ga obeležujemo 21. septembra in je priložnost, da mladi svoje misli in sporočila razširijo med Celjane ter širše.

Projekt »Pozdrav ptic miru« je na OŠ Lava nastal kot odgovor na problem, da šolski programi ne ponujajo dovolj možnosti osveščanja učencev o temeljnih vrednotah in kot odgovor na pred leti ukinjen projekt Knjigobube, ki je učence združeval ob Mednarodnem dnevu miru. Sprva so učenci idejo širili znotraj šole, že naslednje leto pa so k sodelovanju povabili ostale celjske javne izobraževalne zavode. Ideja se je razširila na celotno regijo, 2010 pa na celotno Slovenijo.

V sodelovanju z Mestno občino Celje so k projektu pristopila tudi Celju partnerska mesta, s čimer je projekt pridobil predznak mednarodni. Letos bodo projekt zaokrožili s poslanico za Evropski parlament.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na dogodku, pred kamero pa smo povabili tudi ravnateljico OŠ Lava, ki nam je več zaupala o samem projektu ter o dogajanju minulo soboto v Celju in okolici.

[simpleviewer width=100% height=700 id=435]

v/t/f: Egon Horvat