Praško zlato za glasbenike z GCC


slagers_dpz_praga_2

Dve zlati priznanji in dve posebni nagradi na tekmovanju Yong Bohemia Prague za Dekliški pevski zbor GCC in zasedbo The Šlagers.

Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje – Center (GCC) z dirigentom Davidom Preložnikom in zasedba The Šlagers z mentorjem Sašem Šoncem sta na tekmovanju Young Bohemia Prague, ki je med 20. in 23. marcem potekalo v češki prestolnici, osvojili zlati priznanji, dekleta z GCC pa še dve posebni nagradi – za najbolj dovršeno tehnično izvedbo programa in za najboljšega dirigenta med vokalnimi sestavi. Gre za še en uspeh glasbenikov z GCC, šole, ki se lahko pohvali že z več kot šestdesetletno tradicijo neprekinjenega delovanja glasbenih zasedb (letos jih na šoli deluje kar 9) in edino med slovenskimi srednjimi šolami, ki nosi naziv Kulturna šola 2015-2020.

Tekmovanje Young Bohemia, ki že 14 let poteka v Pragi, je namenjeno mladinskim vokalnim in inštrumentalnim glasbenim sestavom. Privablja glasbenike s celega sveta in tudi letos sta se obe zasedbi z GCC pomerili z močno konkurenco – 24 sestavi iz 16 držav (Estonija, Nemčija, Madžarska, Irska, Izrael, Italija, Japonska, Rusija, Srbija, Slovenija, Švedska, Švica, Turčija, Velika Britanija in ZDA). Tekmovalnemu nastopu Celjanov je prisluhnil tudi veleposlanik Republike Slovenije na Češkem nj. eksc. mag. Leon Marc, ki se je po tekmovanju tudi sestal z dijaki in mentorji.

Sezona pa se za glasbene zasedbe z GCC še zdaleč ni končala. Že v prihodnjih tednih jih čakajo nastopi v Hrastniku, Mariboru in Celju, pa tudi vsakoletni Pomladni koncert, ki bo 25. aprila v Narodnem domu Celje. Maja sledijo še revialni nastopi in nastop DPZ ter Šlagersov na festivalu Veseli veter, v začetku julija pa pevce FaVoZe še tradicionalna turneja, ki bo zasedbo letos vodila v Srbijo.

slagers_dpz_praga_3

slagers_dpz_praga_1

foto: GCC