Predsednica Republike s celjskimi gimnazijci debatirala o državljanski participaciji


Ob prihajajočem Dnevu Evrope, ki ga praznujemo 9. maja, na dan podpisa Schumanove deklaracije, ter ob bližajoči se 20. obletnici članstva Slovenije v EU, je predsednica Republike Slovenije, Nataša Pirc Musar, obiskala Celje.

Odzvala se je povabilu Gimnazije Celje-Center na pogovor z mladimi o državljanski participaciji, človekovih pravicah in vlogi mladih v družbi. Udeležilo se ga je več kot tisoč dijakov GCC in širše celjske regije.

Poslanstvo predsednice je bilo, da bi mlade ozavestila o pomeni državljanske participacije: “Mladi morate biti vključeni v demokratične procese. Morate sodelovati v vseh demokratičnih procesih in morate vzeti prihodnost v svoje roke. Zato pojdite na evropske volitve 9. junija ter ignorirajte zlonamerne interesne skupine, ki bodo s kampanjo lažnih novic predvsem po družbenih medijih poskušale vplivati na vas. Govorili vam bodo, da vaš glas ne šteje. Da je vse že odločeno. Da so vsi politiki enaki. Da Evropski parlament ni pomemben. To nikakor ne drži,” je nagovorila polno športno dvorano poslušalcev ter tiste, ki jo spremljajo na Facebooku.

Poudarila je, da V Sloveniji tudi zaradi članstva v EU živimo bolje, naše gospodarstvo je zato bolj uspešno, bolj skrbimo za naše okolje, zrak in vodo, učenci in učitelji, študenti, profesorji, raziskovalci, ustvarjalci in kulturni delavci imajo več priložnosti. “Zaradi članstva v EU se učinkoviteje bojujemo proti klimatskim spremembam in se hkrati na njih prilagajamo, je še dejala v pogovoru.

Po obisku gimnazije se je Pirc Musarjeva ustavila še v Tehnoparku na festivalu robotike in umetne inteligence.

Preberite še:

Vpis v celjske srednje šole 2024/2025: s prevpisom zgolj ena gimnazija, frizerjev bo dovolj, ne pa tudi zidarjev, vrtnarjev in tesarjev …