Preko tabornikov do zaposlitve (foto)


Ta vikend je v Celjskem mladinskem centru potekala že tretja letošnja izvedba programa za mlade iskalce zaposlitve, ki ga je Zveza tabornikov Slovenije oblikovala v sklopu projekta TAPOS – taborniški pospeševalnik, katerega namen je dvig zaposljivosti mladih.

V februarju in marcu sledita še dve izvedbi programa TAPOS.

Odkar so taborniki lansko jesen oblikovali nov program, je bilo že okoli 80 mladih, starih med 21 in 29 let, vključenih v Program RR. Kratica predstavlja raziskovalce in raziskovalke, saj se tako imenujejo udeleženci, ki intenzivno raziskujejo svet okoli sebe, ter tako pridobivajo izkušnje, ki prispevajo k razvoju njihovih potencialov.

01jan052018_tapos_programrr_fotoninamedved-23-mesečni Program RR je Zveza tabornikov Slovenije najprej organizirala v Ljubljani, nato pa v sodelovanju z našim Celjskim mladinskim centrom še dvakrat v Celju, da bi se približali mladim iz vzhodne Slovenije, kjer je potreba po tovrstni podpori očitna. Udeleženci najprej pregledajo dosedanje delovne in prostovoljske izkušnje, ter doživetja, ki so prispevala k oblikovanju njihove osebnosti.

Nato s pomočjo interaktivnih aktivnosti ozavestijo, katere vrednote so jim v tem trenutku življenja pomembne, katere sanje si želijo uresničevati in kateri so morebitni strahovi, ki jih pri tem držijo nazaj. Šele nato se spoznajo s sodobnim trgom dela in različnimi delovnimi procesi, da lažje identificirajo tiste, ki so jim bolj pisane na kožo, ter ugotovitve strnejo v obliki strategije in ciljev, ki jih želijo doseči na različnih področjih svojega življenja.

Program izvajajo razni mentorji: Matija Goljar, vodja televizijskega programa Štartaj, Slovenija in vodja mladinskega podjetniškega peskovnika Ustvarjalnik; Rok Capuder iz Zavoda 404; Neža Krek, vodja programa Sanjska služba; dr. Tomaž Erzar s Študijsko-raziskovalnega centra za družino iz Ljubljane; Jernej Pangeršič, vodja podjetniškega inkubatorja Katapult; ter Jona Mirnik Cerar, vodja zavoda Bodi pripravljen.

Vsak udeleženec najde v programu vsebino, ki jo potrebuje za to, da lahko ustvari spremembo v svojem življenju. Do sedaj se je 11 udeležencev zaposlilo, nekateri za nedoločen čas. Nekaj udeležencev se je priključilo tudi ostalim programom za spodbujanje zaposlovanja mladih, ki jih izvajamo v Celjskem mladinskem centru ali pa sodelujejo pri drugih podobnih lokalnih projektih.

blazzupancic_fotoninamedved»Želimo si, da bi vsak udeleženec, ki gre skozi naš program, enak postopek razmišljanja znal uporabiti tudi kasneje v življenju. Če bi s programom zasledovali le cilje zaposlitve udeležencev, bi mladi po dveh, treh letih morali znova obiskati program, ko bi postali iskalci zaposlitve.

Tako pa mlade opolnomočimo za sprejemanje odgovornosti za oblikovanje svojega življenja,« pa je o programu povedal vodja projekta Blaž Zupančič.

Sledita še dve izvedbi programa TAPOS. Ena bo potekala od 16. do 18. februarja, naslednja pa od 10. do 11. marca.

foto: TAPOS

zeljko-vstopnice