Vloga za Emo: premiera slovenskega celovečernega filma v Celju


Vloga_za_Emo_AlmediaV Celju so v sredo zvečer premierno predvajali mladinski celovečerni film Vloga za Emo režiserja Alena Pavšarja. Že pred tem je bilo jasno, da bo film dobro obiskan – tudi zaradi poklona tragično preminuli glavni igralki Lari Safran. Nihče pa ni upal pomisliti, da bo film takoj postal uspešnica. Sinoči so bile v Celju namreč v hipu razprodane kar tri dvorane, v njih pa je bilo slišati in opaziti smeh, solze in vsa čustva vmes. Rezervacije kino vstopnic pa se kar množijo.

Film pripoveduje o srednejšolki Emi, ki nikakor ne najde prostora pod soncem – v šoli ima slabe ocene, doma se zaradi tega vrstijo prepiri, je brez fanta in še bi lahko naštevali “katastrofalne” dogodke, ki se skoraj vsakemu najstniku zdijo nerešljivi. Da bi se izvila iz primeža negativnih vibracij, se Ema prijavi na avdicijo za sodelovanje pri šolski televiziji. Kmalu po prevzemu uredniških nalog pa ugotovi, da je filmski svet lahko zelo neusmiljen…

“Holivudski” film posneli skoraj sami amaterji

Z izjemo režiserja Alena Pavšarja in nekaterih znanih igralskih imen (Tina Gorenjak, Zlatko, Iztok Garnter in Manca Košir) je bila večina sodelavcev in igralcev popolnih začetnikov. Film je namreč posnet v sodelovanju s Šolskim centrom Celje, v okviru katerega deluje tudi Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije. Od tam prihaja tudi večina igralcev, statistov, asistentov, fotograf,…

Nekateri ocenjujejo, da je Pavšar rojen za snemanje glamuroznih “holivudskih” filmov, v čemer jim gre vsaj delno pritrditi. Kljub komercialni usmerjenosti je namreč uspel doseči, da se osrednja zgodba tekoče razvija, ob njej pa je tudi več ozadij in stranskih zgodb, ki delajo film dinamičen, na trenutke nedokončan in kot priprava na morebitno nadaljevanje.

Poleg tega ga gre pohvaliti za zahtevano pristnost od igralcev – kot je v recenziji zapisal Gartner: Slavica Mikać, ki je v filmu igrala Emino najboljšo prijateljico, je vlogo odigrala tako dobro, da ji nihče ne bo verjel, da v resnici ni takšna.

Turneja brez tragično preminule glavne igralke Lare

Filmska ekipa se trenutno mudi na turneji po Sloveniji. Ustvarjalci po večjih kinematografih promovirajo film, za katerega mnogi mediji že pišejo, da je sodobna različica Poletja v školjki.

Usoda je hotela, da bo ves blišč dogajanja zamudila glavna igralka, 17-letna dijakinja Lara Safran, ki je umrla pred približno mesecem dni v nesreči v naraslem potoku Bolska na Vranskem. A njeni sošolci in ustvarjalci so prepričani, da je igralka še vedno z njimi in se veseli njihovega skupnega uspeha. Zanj so garali celotne letošnje poletne počitnice.

Vloga_za_Emo_CineplexxMenjavanje bioritma, lupčkanje, seksi profesor, ponavaljanje prizorov v nedogled,…

Pa še nekaj zanimivosti iz zakulisja: dijaki so s snemanjem filma bogatejši za neponovljivo izkušnjo – v Sloveniji imamo skoraj več profesionalnih igralcev kot posnamemo filmov, zato jih večina najverjetneje nikoli več ne bo mogla od tako blizu spremljati realnosti filmskega ustvarjanja.

Dijaki so namreč za potrebe snemanja nočnih prizorov velikokrat bedeli do jutra, čez nekaj dni pa so temo spremenili v dnevna snemanja, pri tem pa se njihova utrujenost seveda ni smela poznati na ekranu.

Zanimive so tudi prigode okoli “lupčkanja” morebitnih glavnih igralcev, a bomo podrobnosti prihranili za ogled na velikem platnu. Pa izbira igralca za učitelja, o katerem scenaristka Mateja Zorko pravi, da ga je izbrala zato, ker si je v srednji šoli tudi sama želela enega seksi profesorja…

Dijaki pa si bodo med drugim zapomnili tudi, da so nekaj sekundni kader snemali ure in ure, medtem ko so profesionalni igralci za to potrebovali le nekaj ponovitev.

Za zaključek: film z motivacijskim spročilom, da vsak zmore, če v nekaj vloži dovolj truda in energije. Lahkotnejši za odrasle, tudi z idejami, kako se spopasti s težavami, ki jih ima vaš najstnik.

Š. K.

polsi-kino-metropol