Ravnatelji v Celju obsojajo pretep osnovnošolk: nasilje ni nikoli upravičeno


Pred dvema tednoma se je v enem izmed nakupovalnih središč v Celju zgodil pretep osnovnošolk, sedaj pa so se na tega odzvali še ravnatelji celjskih šol, ki strogo obsojajo nasilje in podajajo določene rešitve.

V nedavnem primeru nasilja v Celju, kjer so mladoletnice fizično napadle sedmošolko, so se odzvali celjski ravnatelji osnovnih šol in pozvali k spremembi zakonodaje. V Aktivu celjskih ravnateljev se strinjajo, da bi mogel imeti vsak šolar pravico do nemotenega pouka in urejenega okolja, v katerem ga ne rabi biti strah nasilja.

Spomnimo, da se je pred dvema tednoma v nakupovalnem centru Citycenter zgodil pretep med osnovnošolkami. Kot da sam pretep ni dovolj, so drugi mladostniki tega še snemali in objavljali na družbenih omrežjih, nekateri pa so vpletene k nasilju še dodatno spodbujali.

Ob tem so ravnatelji mnenja, da je moteče in nasilne učence potrebno takoj odstraniti iz šolskega okolja, ti pa bi nato morali biti pod nadzorom. Lahko jih imajo doma pod nadzorom starši, kot drugo rešitev pa ravnatelji vidijo vzpostavitev vzgojnega centra. Tja bi lahko odšli problematični učenci, s katerimi se bi potem ukvarjali za to usposobljeni delavci. Ko bi se vedenje otrok izboljšalo, bi bili ti poslani nazaj med šolske klopi.

V odzivu na nasilje so celjski ravnatelji osnovnih šol tudi poudarili, da je potrebno povečati odgovornost staršev, ki bi morali za kršitve svojih otrok odgovarjati tako materialno kot tudi kazensko.

Ravnatelji menijo, da so krivci za naraščanje nasilja tudi elektronske naprave

Ravnatelji se zavedajo, da so telefoni krivci za naraščanje nasilja, tako psihičnega kot tudi fizičnega. Marsikdaj se vse začne na otrokovem telefonu. Čeprav so ti na šolah prepovedani, starši po besedah ravnateljev mnogokrat svojim otrokom dovolijo prekomerno uporabo telefona, v času katere ni nobenega nadzora nad njihovo aktivnostjo na spletu. Dodajajo še, da od otrok ne moremo pričakovati zrelosti in odgovornosti pri uporabi elektronskih naprav, bi pa za to morali poskrbeti starši.

Sedmošolka, ki je bila žrtev nasilja, se je še po pretepu bala iti v šolo, saj so se grožnje nadaljevale tudi po napadu. Medvrstniško nasilje je tako vedno bolj pereč problem, ki ga digitalna doba le še poslabšuje. Mladi so danes bolj povezani in odvisni od elektronskih naprav kot kadarkoli prej, kar prinaša tudi številne pasti, ki jih je težko nadzorovati. Pomembno je, da pri reševanju problemov z medvrstniškim nasiljem sodelujejo tako šole, starši in pa lokalna skupnost.