Regijski zmagalci Ekokviza prihajajo s Polul


Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v celjski regiji slavila ekipa učencev Osnovne šole Frana Kranjca.

Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 2.376 učencev šestih, sedmih in osmih razredov iz 128 slovenskih osnovnih šol. V celjski regiji je sodelovalo 97 tričlanskih ekip s 16 osnovnih šol.

Zmagovalno ekipo Osnovne šole Frana Kranjca z imenom »Ahatniki« sestavljajo učenci Lev, Lenart in Žiga. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o odpadkih in recikliranju elektronskih naprav, trajnostnem razvoju, varstvu okolja in onesnaževalcih, ogljičnem odtisu in zeleni energiji, so dosegli 28 od 30 možnih točk. Sledili so jim učenci z Osnovne šole Ljubečna, ki so dosegli 25 točk in I. OŠ Celje z 24 točkami.

Letošnji Ekokviz je bil kar zahteven, saj je le ena ekipa pravilno odgovorila na vseh 30 zastavljenih vprašanj. Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 22. leto. Na naslovu https://ekosola.si/ekokviz-za-osnovne-sole-22-23/ so tako zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Poleg 97 ekip iz celjske regije se je na šolskem tekmovanju pomerilo 251 ekip iz osrednjeslovenske regije,  221 ekip iz mariborske, 63 iz pomurske, 83 iz novomeške, 28 iz obalne, 33 iz severnoprimorske in 16 iz gorenjske regije.

Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza ostaja na voljo učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije s tekmovanja.

Državno tekmovanje bo 7. marca, in sicer bo potekal v dveh delih. V prvem delu bodo ekipe reševale kviz prek spletne strani, nato pa bo sledilo še preverjanje poznavanja okoljskih tematik na ustnem delu, kjer se bodo ekipe pomerile med seboj.