S plesom in stalno razstavo pozdravili prenovljeno podobo atrija in dvorane MCC


prenovljen_mcc_1S plesnim performansom Dialog – horizontalno/vertikalno in odprtjem stalne razstave Muzeja novejše zgodovine Celje »Pebi, ne strelat«, so v petek, 11. septembra, v Celjskem mladinskem centru, pozdravili prenovljeno podobo atrija in dvorane.

Poletje je bilo v Celjskem mladinskem centru zares pestro. V dveh mesecih na dveh lokacijah (v Celjskem mladinskem centru in na Brkatem somu) izvedli več kot 60 dogodkov, posodobili pa so tudi atrij in dvorano.

Posodobljeno podobo dvorane so s plesnim performansom odprli Anka Rener Kremžar, Mojca Majcen in Jakob Jurkošek iz umetniškega kolektiva društva Abomo. Dialogi so eksperiment združevanja dveh plesov ob drogu – klasični balet ob drogu s plesom na drogu. Koreografiji sta komunicirali in s tem ustvarili dialog med obema plesnima zvrstema.

Sebastjan Weber, kustos iz Muzeja novejše zgodovine Celje (MNZC) je predstavil razstavo Pebi, ne strelat, ki je v dvorani Celjskega mladinskega centra našla svoj stalni prostor. »Gre za razstavo, ki so jo v MNZC prvič postavili leta 2010 in je spremljala izdajo ploščka istoimenske kompilacije nekaterih celjskih skupin, ki so delovale med leti 1983 in 1998. Razstava pomeni nekakšen uvod v stalno raziskavo področja popularne kulture na celjskem, ki je močno povezana z razvojem in identiteto mesta. Na razstavi je moč videti sestave skupin, njihovo delovanje in ustvarjanje ter oblačilni videz kot prepoznaven znak glasbenih subkultur,« je povedal Weber.

prenovljen_mcc_2

Glorjana Veber, direktorica Celjskega mladinskega Centra je ob tem povedala: »Poletje je bilo za nas s šestdesetimi kulturnimi dogodki v dveh mesecih na dveh lokacijah izvrstna kulturna avantura, ki smo jo zaključili tudi z uspešno prenovo. Slednja je bila mogoča, ker se Mestna občina Celje zaveda, da pomeni prejeti certifikat Mladim prijazna občina ustrezna dejanja. Enako velja za nas, da se vsebinsko nenehno odpiramo in razvijamo ter hkrati gradimo na moči identitete Celja. Ne zato, ker bi želeli biti čim bolj enaki tistemu, kar lahko izkusimo drugje, ampak zato, da smo unikatni – da smo oder. Imamo zgodbe, a to ni dovolj, potrebno jih je pisati naprej. Če nas ne navdihujejo, je tako kot da jih ne bi imeli.«

Posodobljeno dvorano so mladi s svojimi aktivnostmi lahko preizkusili že v soboto. Najprej v okviru svetovnega dneva videoigric, ko so se lahko s prijatelji preko x-boxa in nintendo wi-ja pomerili v igranju boksa, bowlinga, odbojke, košarke in še čem. Na polno je dvorana zaživela zvečer, ko so tri mlade glasbene skupine -Jam Fuzz, Undercover in Precisely Late, poskrbele za pravo dozo rocka.

MCC

Foto: Rok Deželak in Andrej Perčič