Slovenski finale Plakata Miru v Celju, zmagovalka celjska šola


Lions klub Celje Mozaik je v soboto, 18. maja 2024 v Osrednji knjižnici Celje pripravil vseslovensko zaključno prireditev in razstavo finalnih plakatov v okviru Lions projekta »Plakat miru«.

Tema letošnjega plakata miru je bila »Upajmo si sanjati«. Mladi med 11. – 13. letom starosti so na plakatih narisali, kako bodo svoje sanje o mirnem svetu spremenili v resničnost.

Na LIONS natečaju, ki že 36 let poteka po vsem svetu, je letos v Sloveniji sodelovalo 37 Lions klubov, ki so v projekt povabili številne osnovne šole.

V finalni izbor lahko iz vsake šole prispe po en plakat, tako jih je letos prispelo 135 plakatov. Izmed vseh teh je bilo nato strokovno izbranih 24 fialistov. Med finalisti so bili  kar trije iz celjskih osnovnih šol, med temi pa tudi zmagovalni plakat, ki ga je narisala Tina Bartolič iz 1. osnovne šole Celje pod mentorstvom Taje Naraks.

Zmagovalka Tina Bartolič iz i. OŠ Celje z mentorico Tajo Naraks
Likovni natečaj Plakat miru (eng. Peace poster contest) je mednarodni natečaj v organizaciji Lions Clubs International, na katerem lahko sodelujejo otroci v starostni skupini od enajstega do vključno trinajstega leta. Natečaj na mednarodni ravni poteka že več kot tri desetletja, njegov namen pa je spodbujanje otrok k razmišljanju in zavedanju o pomembnosti miru, strpnosti in medsebojnega razumevanja.

Razstava finalnih plakatov je na oglede v 2. nadstropju Osrednje knjižnice Celje. Vljudno vabljeni, da si plakate ogledate.