Najuspešnejši celjski dijaki in dijakinje pri županu Šrotu


Danes je v Narodnem domu Celje potekal sprejem 113 najuspešnejših dijakinj in dijakov minulega šolskega leta.

25 dijakinj in dijakov je doseglo izjemen učni uspeh na splošni maturi. 37 dijakinj in dijakov je doseglo izjemen učni uspeh na poklicni maturi. 37 dijakinj in dijakov srednjega poklicnega izobraževanja je opravilo zaključni uspeh s pohvalo, 14 dijakinj in dijakov pa se je v šolskem letu 2016/2017 udeležilo olimpijad in svetovnih prvenstev znanja.

Sprejem je v Narodnem domu Celje že tradicionalno priredila Mestna občina Celje z županom Bojanom Šrotom, na njega pa so bili povabljeni najuspešnejši dijakinje in dijaki šolskega leta 2016/2017, njihovi starši, profesorji in ravnatelji.

Sprejem je bil namenjen 13. generaciji najuspešnejših dijakinj in dijakov srednjih poklicnih šol nižjega in srednjega poklicnega izobraževanja v  MOC. Teh dijakov je bilo 37.

sprejem2

Na sprejem sta bili povabljeni tudi 23. generacija najboljših maturantov splošne mature gimnazij v Mestni občini Celje, teh maturantov je bilo letos 25, ter 23. generacija najboljših maturantov poklicne mature srednjih šol v Mestni občini Celje, teh maturantov je bilo letos 37.

Najboljši maturanti splošne mature gimnazij v Mestni občini Celje:

sprejem1

Najboljši maturanti poklicne mature srednjih šol v Mestni občini Celje:

sprejem3

Sprejema se je udeležilo tudi 14 dijakinj in dijakov, ki so se v šolskem letu 2016/2017 udeležili olimpijad in svetovnih prvenstev znanja.

Letos je sicer v Sloveniji splošno maturo opravljalo 6.376 kandidatov od katerih jih je uspešno opravilo 87,30 odstotkov maturantov oz. 93,45 odstotka tistih, ki so maturo opravljali prvič. Zlatih maturantov je bilo 260, diamantnih pa 15.

Poklicno maturo pa je opravljalo 8.003 kandidatov, katerih uspešnost je dosegla 91,30 odstotkov. Zlatih maturantov je bilo 284, diamantnih pa 59. Podrobneje o rezultatih letošnje mature smo na Celje.info pisali tukaj.

Ob letošnjem sprejemu je najuspešnejše dijakinje in dijake nagovoril tudi celjski župan Bojan Šrot.

Uvodoma je povedal, da je za dijaki eno najlepših življenjskih obdobij, v katerem so s svojimi odličnimi uspehi že dokazali, da so marljivi, vztrajni in da se zavedajo, da znanje odpira pot v lepšo prihodnost.

Dodal je, da verjame, da se ob misli na prihodnost v njih prepletajo mešana čustva. Po eni strani veselje ob vstopanju v svet odraslih, kjer bodo lahko sami sprejemali pomembne odločitve in delali tisto, kar si
resnično želijo. Po drugi strani pa tudi malo strahu ob negotovi prihodnosti, brezposelnosti in postavljanju neizkušenih mladih, s sicer dobrimi idejami, na stranski tir. Pudaril je, da jih kljub generacijski razliki razumejo in da v njih verjamejo.

Bojan Šrot: Zavedamo se, da je od vas odvisna naša skupna prihodnost in da boste že čez nekaj let krojili razvoj v tem hitro spreminjajočem se svetu. Zato je prav, da ste družbeno aktivni, samozavestni, da izrazite svoje zahteve in želje po spremembah.

Povedal jim je, da so na začetku nove poti, ki naj vodi samo navzgor, čeprav je življenje sestavljeno iz vzponov in padcev, ki pa jim ne smejo vzeti moči. Dodal je, da kdor želi resnično uspeti, se mora najprej naučiti sprejemati poraze s katerimi se pridobi izkušnje, ki posameznika naredijo močnejšega in previdnejšega ter, naj se borijo za svoje cilje, za pravično in pošteno družbo in nikoli ne podvomijo, da so sanje neuresničljive.

Na srce pa jim je položil tudi, naj ne prezirajo šibkejših od sebe, kajti nihče nima pravice soditi o življenju drugih in naj pomagajo, kadar lahko.

Bojan Šrot: Modri ljudje tudi takrat, ko so na vrhu, ne gledajo zviška na ostale.

Poudaril je še, da karkoli bodo v življenju počeli, naj počnejo to z veliko mero odgovornosti in nikoli ne pozabijo, da znanje dobi pravo vrednost šele takrat, ko ga uporabimo modro in preudarno. Nikoli naj tudi ne pozabijo svojih korenin, je dodal.

Kot vzor pa jim je postavil naše odlične košarkarje, ki so na evropskem prvenstvu v Turčiji dosegli izjemen uspeh. Njihova pot do zlate medalja je bila dolga in naporna. V svoj cilj so vložili vso svojo energijo. Marsičemu so se morali odreči in čeprav jim večkrat ni bilo lahko, so vztrajali, ker so imeli pred sabo cilj in ker so verjeli v svoje sanje.

Zaželel jim je, da bodo tudi oni verjeli v svoje sanje ter, da jih ničesar ne bo strah.

Čestitke je ob koncu namenil tudi staršem, profesorjem in ravnateljem, ki so najuspešnejše dijake spodbujali, jim stali ob strani in delili z njimi svoje bogate izkušnje.

sola-voznje-polsi-klik