Srečanje mladih kmetov v Narodnem domu. Občina jim letos obljublja 45 tisoč evrov

08. 03. 2018 08:35

ceste-celje-lasko001Mestna občina Celje je v sodelovanju z Zvezo slovenske podeželske mladine včeraj v Narodnem domu pripravila Srečanje mladih kmetov.

Mladi kmetje prestavljajo prihodnost slovenskega kmetijstva in pomembno sooblikujejo naše okolje. S svojim delom prispevajo k prehranski oskrbi, ohranjajo krajino in med drugim krepijo razvoj podeželja v občini.

V letošnjem proračunu so za dodelitev pomoči za razvoj kmetijstva v občini zagotovili 45.000 evrov. Razpis je bil objavljen 16. februarja in se bo zaključil 30. marca.

Srečanje so na občini pripravili zato, da mladim kmeticam in kmetom predstavijo aktivnosti lokalne skupnosti na področju kmetijstva, smernice kmetijske politike po letu 2020 in jim med drugim ponudijo priložnost, da tudi sami povedo, s kakšnimi izzivi se srečujejo, kakšne so njihove izkušnje in kje vidijo svoje priložnosti.

Trenutno je v Mestni občini Celje 390 kmetij. Po socialno ekonomski strukturi prevladujejo dopolnilne kmetije (57 odstotkov) in mešane kmetije (25,5 odstotka). Glavna kmetijska dejavnost je govedoreja. Večina poljedelske proizvodnje je vezana na pridelavo krme za živino, medtem ko so vse ostale kmetijske panoge slabše zastopane. Največ je majhnih kmetij, kar pomeni, da kmetje v povprečju obdelujejo 6.5 hektara kmetijskih zemljišč. Žal skoraj polovica vseh kmetij leži na območjih s težjimi naravnimi dejavniki za kmetovanje. Vsaka spodbuda, ki jo kmeti dobijo, je zato še kako pomembna.

ceste-celje-lasko003Na Mestni občini Celje vsako leto pripravijo razpis za dodelitev pomoči za sofinanciranje ukrepov ohranjanja in spodbujanja razvoja kmetijstva in podeželja. V letošnjem proračunu so za dodelitev pomoči za razvoj kmetijstva v občini zagotovili 45.000 evrov. Razpis je bil objavljen 16. februarja in se bo zaključil 30. marca, tako da imajo upravičenci še dovolj časa, da se nanj prijavijo.

V skladu s Pravilnikom o ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva in podeželja v Mestni občini Celje za programsko obdobje 2015 -2020 so razpis objavili za več različnih ukrepov.

Za posodabljanje kmetijskih gospodarstev so namenili 22.000 evrov, za urejanje kmetijskih zemljišč in pašnikov 2.500 evrov, za pomoč za naložbe v predelavo in trženje kmetijskih in živilskih proizvodov ter naložbe v nekmetijsko dejavnost na kmetiji (DE MINIMIS) 14.000 evrov in za podporo delovanju društev s področja kmetijstva in razvoja podeželja 6.500 evrov.

ceste-celje-lasko002Mestna občina Celje je že enajsto leto članica Lokalne akcijske skupine Raznolikost podeželja (LAS), ki pokriva območje Mestne občine Celje in občin Laško, Štore ter Vojnik. LAS je neke vrste »laboratorij« manjših projektov, ki pripomorejo k razvoju podeželja, in center informacij za vse, ki imajo dobre ideje in bi se želeli vključiti.

Alja Založnik, višja svetovalka na Mestni občini Celje je med drugim poudarila, da je izven mestno območje Mestne občine Celje je polno skritih potencialov. V zadnjih letih so tako preko LAS-a uresničili več zanimivih projektov, nekaj se jih bo začelo prav kmalu, nekaj projektov pa še čaka na potrditev. V MOC veliko krajev v sebi skrivajo svoje zgodbe in potenciale. Mestna občina Celje lahko poskrbi za infrastrukturo, pravo dušo pa kraju dajejo ljudje, ki v njem živijo in ustvarjajo, so prepričani na občini.

Specialistka za razvoj podeželja Polona Starc iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje pa je prisotne razveselila z novico, da bo oktobra objavljen razpis Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete, ki je namenjen izboljšanju starostne strukture nosilcev kmetij.

Mlade kmetice in kmete je uvodoma nagovoril župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, ki je prepričan, da je v kmetijstvu še veliko neizkoriščenih priložnosti.

zarja-polsi-klik

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
158 queries in 1,739 seconds.