The Stroj skozi besedo in glasbo navdušili v Celjskem mladinskem centru (foto, video)

30. 09. 2018 15:03

Sinoči je Celjski mladinski center utripal v znamenju tolkal, za kar je skozi besedo, sliko in glasbo poskrbela zasedba The Stroj. Gre za projekt Informacijske točke Europe Direct Savinjska, ki deluje v okviru Celjskega mladinskega centra. V sklopu dogodkov EU SI TI: PRIHAJAMO V VAŠ KRAJ, je poskrbela za koncert s konceptom Pripovedovalci zgodb.

Zasedba The Stroj tudi po dveh desetletjih še vedno raziskuje in manipulira z zvokom, s katerim vedno znova premikajo meje - v vseh pogledih.
Zasedba The Stroj tudi po dveh desetletjih še vedno raziskuje in manipulira z zvokom, s katerim vedno znova premikajo meje – v vseh pogledih.

Ob tej priložnosti so že ob 18. uri razkrili razstavo v prostorih Celjskega mladinskega centra, ki razkriva uspešno slovensko zgodbo zasedbe The Stroj. Slovensko glasbeno sceno brezkompromisno bogatijo že več kot 20 let in ji dajejo dodano vrednost, na varni distanci od vplivov sodobne pop kulture. Njihov zvok je surov, prvinski, ki se z leti nadgrajuje in z glasbo vdihuje življenje odpadnim materialom, ki v kolesju, imenovanem The Stroj, najdejo novo poslanstvo.

The Stroj: zgodba o uspehu na slovenskih tleh
Celjski mladinski center je v soboto utripal v znamenju tolkal.
Celjski mladinski center je v soboto utripal v znamenju tolkal.

Ime The Stroj je skovanka angleške besede the ter besede stroj, ki pri izgovorjavi zveni kot angleška beseda destroy (uničiti, uničevati). Ime predstavlja glasbeno zvrst, ki jo je skupina ustvarjala v slogu industrijske glasbe. Skozi več kot dve desetletji, štirih albumih in več kot 500 koncerti je skupina izpilila svoj zvok, ki ga vodi raziskovanje. Raziskovanje zvočnosti materiala, materialnosti zvoka, metamehanike, vizualne igre s kymatiko, igre zvoka v snovi … Zato tudi ne preseneča, da The Stroj predstavljajo pozitivno slovensko zgodbo, ki je njihov uspeh ponesla izven naših meja.

To je bila tudi rdeča nit sobotnega dogodka, ki so ga organizatorji strnili s pripovedovanjem izvajalcev o njihovi zgodbi, kako so presegli meje Slovenije in prodrli na odre EU. Beseda je tekla o tem, kako so ostali motivirani ves ta čas; kako gledajo na umetnost kot temelj skupne evropske kulturne dediščine; od kod črpajo sredstva za njihove projekte in kako gledajo na glasbeni sektor v EU v prihodnosti. S tem predstavljajo zgled mladim, ki lahko z njihovo pomočjo pričnejo pisati svojo navdihujočo zgodbo, s pomočjo katere bodo lahko uresničili svoje strasti.

Utrinke z dogodka si lahko ogledate v videu in sliki, saj smo surove glasbene ritme ujeli v spodnjem video posnetku.

Poleg tega ne spreglejte fotogalerije s koncerta.

T. O.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
262 queries in 2,584 seconds.