Tehniški dan med domačimi zidovi (foto)

23. 04. 2020 08:18
Aljaž Sinkovič
Aljaž Sinkovič

Pred tednom dni so imeli učenci od 6. do 9. razreda OŠ Frana Kranjca iz Celja tehniški dan na temo Spoznavamo poklice. V trenutni situaciji izobraževanja na daljavo so potepanje po srednjih šolah in ogled proizvodnje podjetja  Štore Steel d.o.o., ki jih že nekaj let prijazno gosti, zamenjali za delo v okolju doma, s spoznavanjem poklicev staršev, izdelavo praktičnega izdelka za starše in z raziskovanjem lastnih poklicnih želja.

V prvem delu tehniškega dna so učenci izvedli intervju z enim od staršev o njihovem izobraževanju, značilnostih poklica ter prednostih in pomanjkljivostih. Zapisali so odgovore in jih poslali vodjema TD in razrednikom po e-mailih.

Ema Kodrnja
Ema Kodrnja

V drugem delu so se učenci postavili v vlogo  projektnega tehnologa, ki načrtuje rešitve za lažje delo staršev v službi in poskrbi, da se najboljša rešitev uresniči. Nastalo je mnogo zanimivih izdelkov.

Aljaž Koprivnik
Aljaž Koprivnik

Nekateri so šivali zaščitne maske, ki jih starši pri svojem delu še kako potrebujejo. Drugi so izdelovali stojala za pisala, ključe, prenosne telefone, ki jih starši večkrat iščejo. Na nekaterih so nastali celo logotipi podjetij.

Filip Cvikl
Filip Cvikl

Spet drugi so videli izziv v izdelavi podstavka za noge, ker starši delajo pretežno za računalnikom, pa grablje, navodila za montažo posnetkov in še in še.

Vsem pa je bilo skupno, da so lahko uporabljali izključno material, ki ga imajo doma. Učenci so ob evalviranju dela povedali, da jim je bil prvi izziv poiskati idejo, drugi izziv idejo realizirati s pripomočki in z materiali, ki jih imajo doma, na koncu pa je bil zelo lep občutek, ker so imeli pri kreativnosti in ustvarjalnosti proste roke in so z izdelki razveselili svoje starše.

Lina Krajnc
Lina Krajnc

Učenci so ponovno dokazali, da znajo odgovorno opraviti svoje delo in vanj vtkati osebno noto, ki naredi izdelek poseben.

V tretjem delu tehniškega dne so učenci izpolnjevali vaje na temo poklicne orientacije  in ob tem razmišljali, katera so njihova močna področja, kaj imajo radi, kateri poklici jih veselijo in začeli ali pa nadaljevali razmišljanje o tem, kam, ko bodo zapustili našo šolo na hribčku. Tisti bolj radovedni pa so se lahko povezali in raziskovali svoje poklicne možnosti tudi s programom Kam in kako.

Vodji TD Tanja Remih in Marina Hojnik Tanko; na naslovni sliki izdelki naslednjih učencev: Tia Kodrnja, Hana Mastnak, Ana Safran, Gal Novak

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
172 queries in 1,291 seconds.