Razstava tretje generacije mladih celjskih fotografskih tehnikov (foto)


Na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje so v torek odprli prvo fotografsko razstavo dijakov tretje generacije programa Fotografski tehnik. Ta program je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport po osmih poskusih odobrilo leta 2021.

“Vesela sem, da je tudi tokrat 3. generacija naših dijakov že v času poletnih počitnic poprijela za objektive in nam pripravila 3. fotografsko razstavo v naši najlepši učilnici na prostem – šolskem parku. Tako bo celoletna razstava 3. generacije fotografskih tehnikov v šolskem letu 2023/24 odprta vse dni v letu,” je na slavnostni otvoritvi razstave povedala idejna vodja osnovanja novega programa, ravnateljica Štefanija Kos Zidar.

V torek, 5. decembra 2023, so na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti slavnostno odprli prvo fotografsko razstavo dijakov tretje generacije programa Fotografski tehnik. Program je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport po osmih poskusih odobrilo leta 2021.

Letaki dijaške fotografske razstave; vir foto: HVU

Na ogled so fotografije, ki so jih dijaki naredili v času poletnih počitnic, ko so se pripravljali na vstop v novo šolsko leto.

Razstavo so prvič pripravili dijaki 1. generacije programa Fotografski tehnik, in sicer leta 2021, na pobudo vodstva šole pa so s tem nadaljevali tudi dijaki druge generacije programa.

Razstava bo na ogled vse leto; vir foto: HVU

Ker sta obe omenjeni razstavi odlično uspeli in doživeli veliko pozitivnih odzivov, so se na HVU odločili, da zadevo ponovno izvedejo. Želijo si, da bi razstava postala del šolske tradicije.

Fotografije so razstavljene v šolskem parku, ki je po besedah predstavnikov HVU v zimskem času še posebej čaroben. Razstava bo odprta vse dni v letu.

Dogodek so vodili dijaki sami, spregovorila pa je tudi idejna vodja osnovanja novega programa, ravnateljica Štefanija Kos Zidar. S strani Mestne občine Celje je odprtju prisostvoval podžupan Uroš Lesjak.

Nekaj misli iz govora ravnateljice Štefanije Kos Zidar:

Spominjam se leta 2013, ko sem prevzela vodenje šole, kako smo se odločali med programoma Tehnik oblikovanja in Tehnik fotografije. Zavzela sem se za program Fotografski tehnik, saj ima Celje bogato fotografsko tradicijo, z mojstrom Josipom Pelikanom na čelu in njegovim izjemnim steklenim fotografskim ateljejem. Še bolj pa je prevladalo dejstvo, da je program nekakšna nadgradnja oz. dodana vrednost našim obstoječim srednješolskim programom (Cvetličar, Vrtnar, Aranžerski in Hortikulturni tehnik) ter višješolskim programom (Inženir hortikulture, Snovalec vizualnih komunikacij in trženja). Snovanje, urejanje in oblikovanje žive in nežive narave je zdaj zaokroženo s fotografijo. Zanjo pa vemo, da pove več kot tisoč besed.”