Tri prva mesta, sedem zlatih, 23 srebrnih priznanj in dva najboljša eseja za kajuhovce

12. 06. 2021 07:00

Dijaki I. gimnazije v Celju so bili v zadnjih tednih nadvse uspešni na različnih predmetnih področjih. Tokrat izpostavljamo matematiko, slovenščino in pisanje esejev.

Državni prvaki v matematiki

V soboto, 15. maja, je na ŠC Ravne na Koroškem potekalo 65. državno tekmovanje iz matematike, ki se ga je udeležilo 26 kajuhovcev (od 28 uvrščenih, enako kot 2019). Naši dijaki so bili zelo uspešni, saj so osvojili 6 zlatih priznanj in tri prva mesta: Lovro Drofenik (1. mesto in 1. nagrada), Valentin Romih, (1. mesto in 1. nagrada), Nino Kolander (1. mesto in 1. nagrada), Jaka Vrhovnik (6. mesto), Nejc Amon, (6. mesto) in Manca Ernst (14. mesto).

Osvojili so tudi 18 srebrnih priznanj, in sicer dve v 1. letniku: Martin Jager in Gašper Bervar; šest v 2. letniku: Timotej Jagodič, Samo Volovšek, Martin Steblovnik, David Jagodič, Art Špegel in Sonja Drofenik; šest v 3. letniku: Blaž Čerenak, Rok Hladin, Tilen Šket, Žan Resnik, Blaž Aristovnik, Jakob Lesjak in Maja Kresnik – Doberšek in tri v 4. letniku: Kamil Wahibi, Katarina Pirc in Blaž Ermenc.

Tekmovalci državnega tekmovanja za Cankarjevo priznanje

22. maja je bilo državno tekmovanje v znanju slovenščine za Cankarjevo priznanje. Letos je zaradi posebnih razmer potekalo na daljavo. Tekmovanja se je udeležilo devet kajuhovcev, najuspešnejša je bila Julija Dolinšek (3. letnik), ki je osvojila zlato priznanje, Ula Velenšek, Martin Steblovnik, Nuša Žerjav (2. letnik) ter Klemen Venko in Angelika Škrabl (4. letnik) pa so osvojili srebrno priznanje.

Ana Kozamernik

Ana Kozamernik, dijakinja 3. letnika, je na literarnem natečaju Obrazi miru – Prihodnost svobode?, ki ga je razpisal Slovenski center PEN ob 53. mednarodnem srečanju pisateljev na Bledu, prejela nagrado za najboljši esej slovenskih dijakov in dijakinj v kategoriji 3. in 4. letnik. Nagrado za esej Bežite, kajti odrešeni boste ji je na okrogli mizi z naslovom 100 let organizacije PEN/vprašanje svobode v Rdeči dvorani Magistrata v Ljubljani v torek, 8. junija 2021, podelila predsednica SC PEN Tanja Tuma.

Max Jerovčnik

Max Jerovčnik, dijak 2. letnika, je avtor najboljšega razmišljanja/eseja o prihodnjem razvoju Evropske unije. V eseju je predstavil svojo vizijo Evropske unije, v kateri bi si želel živeti v prihodnje, pozneje pa je z evropskim poslancem dr. Milanom Brglezom, sicer tudi nekdanjim dijakom naše gimnazije, opravil še uro in pol dolg razgovor. Nagrado mu bo dr. Milan Brglez predal osebno v začetku septembra na srečanju z vsemi sodelujočimi, mentorji/mentoricami in starši.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
163 queries in 0,908 seconds.