Turški otroci na zimovanju v Celju

19. 01. 2020 10:40

dav

Celje je mesto z velikim srcem za otroke. Ta teden v Celju gostimo skupino fantov in deklet iz Gaziantepa.

Mesto Celje je s turškim mestom Gaziantep leta 2014 podpisalo Sporazum o partnerstvu in sodelovanju. Med mestoma se je razvil lep odnos. Tako je Celje tudi letos na zimovanje na Celjsko kočo povabilo skupino otrok, ki prihajajo iz socialno ogroženih družin. Njihova hvaležnost je ganljiva. 

»Mesto, ki ima tako veliko srce za otroke, je dovolj veliko, da se z njim pobratimo.«

– nekdanji župan mesta Gaziantep

Na Celjski koči se bodo otroci ta teden naučili smučati. Poskrbimo je tudi za to, da bodo turški otroci spoznali vsaj eno od celjskih šol, se družili z vrstniki in si ogledali Celje. Prva izmed šol, ki so jo obiskali je bila Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje, kjer so kuhali. Kulinarika mesta Gaziantep je namreč pod Unescovo zaščito in resnično nekaj posebnega. Delegacijo iz Gaziantepa bo Mestna občina Celje zato v Celje povabila predvidoma spet decembra, ko se bo v mestu odvil drugi Pravljični gourmet.

img_6283_m

V tem tednu so mladi obiskali tudi Gimnazijo Celje – Center, Stari grad Celje, Osrednjo knjižnico Celje in Pokrajinski muzej. Te dni pa bodo še kegljali v Golovcu in se na povabilo ravnatelja udeležili maturantskega plesa Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje.

Danes dopoldne jih je na Mestni občini Celje sprejela podžupanja Breda Arnšek. Izrazili so neizmerno hvaležnost za povabilo. Večina od njih namreč še nikoli ni potovala iz Gaziantepa. O velikem prijateljstvu z mestoim Celje pričajo tudi besede nekdanjega župana te turške metropole, ki šteje 2,5 milijona prebivalcev in je zato Celje za njihove razmere zelo majhno mestece. Rekel je: »Mesto, ki ima tako veliko srce za otroke, je dovolj veliko, da se z njim pobratimo.«

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
161 queries in 1,268 seconds.