V Celjskem domu praznovali 20. obletnico prireditve Frankofonski dan (foto)

27. 03. 2018 15:44

Ljubitelji francoščine so ponovno zbrali na Frankofonskem dnevu, kjer so 22. marca v Celjskem domu praznovali dvajseto obletnico te prireditve. Osrednja tema letošnjega Frankofonskega dne je bila francoščina na različnih kontinentih, ki je povezala 200 mladih sodelujočih in njihovih mentorjev.

Sodelovalo je osem osnovnih šol in osem gimnazij: OŠ Celje, OŠ Janka Glazerja Ruše, OŠ Ljubečna, OŠ Podčetrtek, OŠ Polzela, OŠ Vransko, POŠ Tabor, OŠ Dušana Flisa Hoče, I. gimnazija v Celju, Gimnazija Lava, Prva gimnazija Maribor, II. gimnazija Maribor, Gimnazija Kranj, Gimnazija Franceta Prešerna Kranj, Gimnazija Poljane in Gimnazija Ptuj.

Prireditev je bila odlično obiskana, v Celjskem domu se je zbralo okoli 400 frankofonov in frankofilov. Prisotni so bili tudi številni tuji gostje, med njimi veleposlanica Republike Francije, njena ekscelenca Marion Paradas, direktor Francoskega inštituta v Sloveniji Jean-Luc Goester, atašejka za sodelovanje na področju francoskega jezika Marie-Laure Canteloube ter predstavnik fundacije Wallonie-Bruxelles International Nicolas Hanot.

Prireditev je organiziral Zavod RS za šolstvo ob pomoči in podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport RS, Francoskega inštituta v Sloveniji, fundacije Wallonie-Bruxelles International ter I. gimnazije v Celju. Pri izpeljavi projekta je letos sodeloval tudi Šolski center Celje, ki je poskrbel za dobro ozvočenje.

Frankofonski dan je od samega začetka kulturna prireditev, ki daje francoščini privlačno in dinamično podobo ter širi jezikovno in kulturno raznolikost v slovenskem prostoru. Mag. Sonja Zajc, vodja OE Celje Zavoda RS za šolstvo je v nagovoru poudarila: »Frankofonski dan v Celju je v vseh teh letih dobival različno podobo in vsebino, a je vseskozi sledil osnovnem namenu, da širi jezikovno in kulturno raznolikost in daje francoščini privlačno podobo. Med mladimi spodbuja ljubezen do francoskega jezika in opozarja na njegovo lepoto.«

Prisotne je pozdravila tudi veleposlanica Francije v Sloveniji, ki je izpostavila, da veleposlaništvo Francije in Francoski inštitut v Sloveniji dajeta velik pomen učenju francoščine v osnovnih in srednjih šolah in dijake ter njihove profesorje pri tem podpira z različnimi aktivnostmi in štipendijami. Izrazila je zadovoljstvo, da je lahko že drugo leto na tej tradicionalni prireditvi, kjer učence in dijake združuje francoščina.

Podžupanja Mestne občine Celje, mag. Darja Turk, je dodala, da je Frankofonski dan tradicionalna, vseslovenska kulturna prireditev, ki je edina tovrstna v Evropi in izrazila ponos, da knežje mesto že dvajseto leto gosti ta dogodek.

Zbrane je nagovoril tudi dr. Anton Šepetavc, ravnatelj I. gimnazije v Celju, ki je soorganizatorica prireditve. Dr. Anton Šepetavc, tudi sam frankofon in velik ljubitelj francoščine, je dejal, da Frankofonski dan za I. gimnazijo v Celju igra pomembno vlogo, kajti šola s tem dogodkom diha že od samega začetka. Gimnazija v letošnjem letu praznuje tudi 100-letnico poučevanja francoščine in je na bogato tradicijo zelo ponosna. Kulturno ustvarjanje v tem lepem jeziku je bilo na I. gimnaziji v Celju od nekdaj zelo bogato in bogato tudi ostaja, kar je dokazal Francoski večer, ki je 13. marca navdušil številne obiskovalce, ki so napolnili Malo dvorano Celjskega doma.

I. gimnazija v Celju je v letošnjem letu prevzela velik del organizacije in izpeljave Frankofonskega dne, saj sta Andreja Lorenčak, profesorica francoščine na I. gimnaziji v Celju, in Mary Ellen Ramasimanana Virtič, francoska lektorica, prevzeli koordinacijo projekta po odhodu svetovalke za francoščino na Zavodu RS za šolstvo, mag. Simone Cajhen, ki je prevzela novo delovno mesto ravnateljice vrtca in primarne stopnje največje Evropske šole v Bruslju.

Prireditev sta simpatično povezovala Maša Krajnc in Idris Gadour Šentjurc, dijaka I. gimnazije v Celju. Dijaki I. gimnazije so se odlično predstavili tudi v pevskih točkah. Amadea Begović je ob spremljavi Neje Stojnić in Mihe Ambroža prireditev slovesno otvorila z La vie en rose, nepozabno pesem Edith Piaf. Maša Krajnc, Saša Jovanović, Tilen Teržan pa so ob spremljavi Mihe Ambroža, Tima Šlosarja in Reneja Rateja predstavili Švico in švicarski duet Aliose. Dijaki so odlično nastopili in za svoj nastop prejeli številne pohvale.

20. Frankofonski dan je gostil tudi posebnega gosta, v sodelovanju z Wallonie-Bruxelles International je prireditev še dodatno popestril belgijski pevec Cédric Gervy, ki se je s koncertom predstavil ob 10.45 v Kavarni Celjskega doma, kjer so dijaki in učenci pripravili tudi razstavo kulinaričnih dobrot in posebnosti frankofonskih dežel, ki so jih raziskovali. Cédric Gervy, ki je znan po izvirnih besedilih, je tako dodal zadnji kamenček v mozaik prireditve.

Frankofonski dan je znova dokaz, da večjezikovno in medkultuno ustvarjanje na različnih ravneh, kot je sodelovanje med inštitucijami, med srednjimi šolami, sodelovanje med koordinatoricami in učitelji ter med ravnatelji, v projekt vključenih šol, pripelje do odličnih rezultatov.

A.L.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
203 queries in 2,107 seconds.