V Celjskem mladinskem centru mladi debatirali z evropskimi poslanci in preostalimi odločevalci


V Celjskem mladinskem centru so predstavili projekt zavoda Mladinska mreža MaMa, ‘Klikni: Naroči se na EU’. Ob tem so izvedli tudi diskusijo mladih z evropskimi poslanci, kandidati na prihajajočih evropskih volitvah in preostalimi odločevalci na lokalni ter nacionalni ravni o zbranih idejah in predlogih za Evropo, kot si jo želijo v prihodnje.

Zavod Mladinska mreža MaMa je nacionalna mrežna organizacija 56 mladinskih centrov iz celotne Slovenije, projekt ‘Klikni: Naroči se na EU’ pa sofinancira Evropska unija.

Foto: Simon Valant

Namenjen je angažiranju mladih, da podajo svoje mnenje o izzivih, s katerimi se soočajo, in predstavijo svoje ideje o Evropi, kot si jo želijo. Mladi ob tem pridobijo tudi informacije, v katere EU programe se lahko vključujejo in kako lahko aktivno sooblikujejo evropsko politiko.

Mladinska mreža MaMa je skupaj z mladinskimi centri organizirala dogodke v šestih slovenskih regijah (Novo mesto, Slovenj Gradec, Lesce, Ljutomer, Slivnica in Zagorje), v katere so vključili več kot 220 mladih. Na dogodkih je bila v ospredju razprava mladih z aktualnimi in nekdanjimi evropskimi poslanci o vlogi, rezultatih ter učinku odločitev Evropskega parlamenta na njihova življenja.

Janja Zalar, Senta Jevšenak in Emilie Francois (Foto: Simon Valant)

“Na šestih dogodkih so mladi povedali, da si želijo več priložnosti v sodelovanju pri družbenem dogajanju. Med njimi smo prepoznali pozitiven odnos do EU in Evropskega parlamenta, a ob tem velja izpostaviti, da se mladim zdi evropska politika kompleksna in odmaknjena,” je povedala komunikatorka Mreže MaMa Janja Zalar.

Foto: Simon Valant

Regijske dogodke so v petek dopoldne zaokrožili z nacionalnim mladinskim dialogom, ki je potekal v okviru Evropskega tedna mladih, v soorganizaciji in prostorih Celjskega
mladinskega centra.

Na njem so mladi diskutirali z evropskimi poslanci (Ljudmila Novak, Franc Bogovič, Matjaž Nemec), kandidati za prihajajoče evropske volitve (Karin Planinšek, Katja Berk Bevc, Tarra Stermšek Kristan, Urša Orehek, Katja Kokot, Vladimir Prebilič, Matej Grah), Natašo Lombergar z Urada RS za mladino in Gregorjem Delejo, direktorjem Občinske uprave Mestne občine Celje, o izzivih, idejah ter predlogih mladih, zbranih v sklopu regijskih dogodkov.

Foto: Simon Valant

Mladi so največ izzivov, pobud in idej izpostavili na področjih izobraževanja, varnosti in miru v Evropi, socialne varnosti ter stanovanjske politike, infrastrukture in prometa, trajnosti, podnebja ter okolja, duševnega zdravja in gospodarstva, digitalizacije ter trga dela.

“V Celjskem mladinskem centru smo bili zelo veseli, da smo se lahko odzvali na pobudo pri soorganizaciji, predvsem v luči spodbujanja aktivnega državljanstva. Sicer pa tudi sami izvajamo raznorazne projekte za spodbujanje aktivne participacije. Pred kratkim smo začeli s projektom ‘Pripravi in Participiraj’, nedavno pa smo zaključili projekt Sodeluj in Oblikuj’,” je dejala Senta Jevšenak, strokovna sodelavka Celjskega mladinskega centra.

Foto: Simon Valant
Analiza podatkov iz orodja za spremljanje mladinskega dela Mladim kaže, da se 64,4% mladih, ki so se udeležili aktivnosti in dogodkov v mladinskih centrih počuti varno in prijetno, 58,1% pa jih meni, da so slišani in sprejeti. 84% mladih je dogodek spodbudil k aktivni udeležbi.

Na dogodku je bila na ogled tudi interaktivna, izobraževalna razstava o Evropskem parlamentu. Svoje izkušnje s programi za mlade EU pa so na dogodku delili tudi tisti, ki so že bili vključeni vanje.

Foto: Simon Valant

Emilie Francois, mlada udeleženka programa Erasmus+, je ob tem predstavila svojo izkušnjo s programom Erasmus+ Evropska solidarnostna enota, ki ji omogoča, da pri 18 letih preživi 8 mesecev v Sloveniji in opravlja prostovoljno delo.