V Celju govorijo tudi francosko, kmalu tudi ruski večer

15. 12. 2016 17:19

Na I. gimnaziji v Celju med drugim poučujejo tudi francoščino, njeni dijaki pa se udeležujejo tudi tekmovanj v tem jeziku.

Pred časom sta na državnem tekmovanju svoje znanje preizkusila Urh Ferlež in Jakob Kolman. Prvi je zasedel 9. mesto, drugi pa 22.

V torek, 20. decembra, bo ob 18. uri v tamkajšnji podstrešni dvorani Gimnazijka ruski večer z naslovom Ljubezen po rusko.

Večer ponuja kronološki pregled za letošnje leto pomembnih obletnic rojstev pisateljev, zgodovinarjev, skladateljev in objav njihovih del. Gledalce želimo seznaniti z zgodovino ruske besede, z osebnostmi, ki so ključno zaznamovale razvoj ruske literature, zgodovinopisja in glasbe.

ljubezen_po_rusko_2016Skozi ljubezen bodo obiskovalce popeljali znameniti avtorji: Nikolaj M. Karamzin, eden najizrazitejših predstavnikov ruskega sentimentalizma, reformator ruske besede in zgodovinar. Karamazin je v ruščino uvedel veliko novih besed, med njimi tudi zaljubljenost (влюблённость), ki bo osrednja beseda večera. Nadaljevali bomo z najslavnejšim predstavnikom ruske romantike, zgodovinarjem, literatom, kritikom in publicistom Aleksandrom S. Puškinom, na katerega je imel kot zgodovinar in pisatelj velik vpliv prav Karamzin. Spoznali se bomo z rusko pravljico Konjiček Grbavček (Конёк-Горбунок) Petra P. Jeršova, ki si je to delo zamislil prav ob prebiranju Puškinovih pravljic. Z delom poeta Nikolaja S. Gumiljova, predstavnika srebrne dobe, enega od ustanoviteljev šole ruskega akmeizma, pisatelja proze, prevajalca in literarnega kritika, bomo ob klavirski spremljavi Šostakovičeve glasbe spoznavali tenkočutno poezijo. Vrh večera bo gotovo zadnja točka, posvečena Dimitriju D. Šostakoviču, ruskemu pianistu in skladatelju, ko bodo ob njegovi glasbi zaplesale baletke, spremljal pa jih bo gimnazijski orkester pod vodstvom umetniške vodje, profesorice flavte in akademske flavtistke, Martine Anderlič. Posebna gostja večera bo ruska pianistka in profesorica klavirja na Glasbeni šoli Celje, Karine Gišjan Roškar.

Dogodek finančno podpira Sklad Toneta Pavčka, sklad za promocijo ruskega jezika in ruske kulture v osnovnih in srednjih šolah Republike Slovenije, s svojimi sponzorji Krka d.d., Riko d.o.o, Društvo Slovenija Rusija. Mentorica večera je Katja Kitanovska, prof.

 

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
174 queries in 0,896 seconds.