V Celju in Velenju je potekalo 15. regijsko tekmovanje mladih glasbenikov celjskega in koroškega območja (video)


Minulo sredo in četrtek je v Celju in Velenju potekalo 15. regijsko tekmovanje mladih glasbenikov celjskega in koroškega območja. Mi smo se udeležili sredinega dela tekmovanja v Glasbeni šoli Celje in prisluhnili znanju in veščinam mladih glasbenikov, ki so navdušili poslušalce kot tudi žirante.

Cilji regijskih tekmovanj je odkrivanje in spodbujanje nadarjenih učencev, usmerjanje slednjih v nadaljnje glasbeno izobraževanje, omogočanje najboljšim učencem, da se udeležijo državnih oz. mednarodnih tekmovanj in koncertov, širjenje in poglabljanje znanja, popularizacija znanja in sposobnosti, motivacija za nadaljnje poglabljanje znanja, izmenjava pedagoških izkušenj pri delu z nadarjenimi učenci, izmenjava članov žirij med šolami, regijami, z zamejstvom in s tujino.

V Glasbeni šoli Celje so se predstavili učenci violine, viole in citer. Tekmovanje se je pričelo ob 9h dopoldne, ko so se predstavile violinistke kategorije I.c (violinistke, stare 14 in 15 let). Predstavilo se je sedem violinistk, od teh so si štiri priborile zlato priznanje, tri pa srebrno. Največ točk je nabrala Mateja Ulaga (GŠ Laško-Radeče), sledile so ji Viviana Rogina (GŠ Fran Korun Koželjski Velenje), Alja Drovenik (GŠ Rogaška Slatina), Špela Oder (GŠ Fran Korun Koželjski Velenje), srebrna priznanja pa so pripadla Urši Močnik Štumpfl (GŠ Fran Korun Koželjski Velenje), Gaji Ani Zvonar (GŠ Slovenj Gradec) in Veroniki Steiner (GŠ Nazarje).

Po nastopu I.c kategornikov so se predstavile violinistke in violinista kategorije I.b (starost 12 in 13 let). Zlata priznanja so si priborile štiri violinistke in violinist, med katerimi je največje število točk dosegla Ariana Puhar (Zasebnik), sledili so ji Jan Čugalj (GŠ Rogaška Slatina), Ana Verdinek (ZGŠ Muta, Melodija d.o.o.), Eva Vrečko (GŠ Skladateljev Ipavcev Šentjur) ter Ina Podkoritnik (GŠ Celje). Srebrni priznanji sta osvojila Danijela Preskar (GŠ Skladateljev Ipavcev Šentjur) in Arh Čevnik (GŠ Slovenj Gradec).

Violinistke in violinist I.a kategorije (starost do 11 let) so skupaj osvojili štiri zlata priznanja in tri srebrna. Najbolje se je odrezala Katarina Viher (GŠ Celje), sledili so ji Val Jelenski (GŠ Laško-Radece), Ana Došler (GŠ Rogaška Slatina) in Nina Lilija (GŠ Celje). Srebrni priznanji pa so dosegle Žana Košenina (GŠ Celje), Marisa Vouk (GŠ Celje) in Nuša Bider (GŠ Nazarje).

Nastop citrarke Mance Knez.

Vzporedno z nastopi violinist in violinistov pa je potekalo tudi tekmovanje citrark in citrarjev. V I.c kategoriji (starost 14 in 15 let) so od petih nastopajočih kar štirje osvojili zlato priznanje ter ena pa srebrnega. Največje število točk je dosegel Izidor Tojnko (GŠ Rogaška Slatina), sledile so mu Klara Hudournik (GŠ Slovenska Bistrica), Aleksandra Kunstek (GŠ Rogaška Slatina) in Manca Knez (GŠ Laško-Radeče), srebrno priznanje pa je pripadlo Tajdi Krajnc (GŠ Skladateljev Ipavcev Šentjur).

Citrark I.b kategorije (12 in 13 let) je nastopilo kar devet. Sedem jih je osvojilo zlata priznanja, dve pa srebrni. Najbolje se je odrezala Vanessa Vrečič (GŠ Risto Savin Žalec), sledile so ji Ditka Založnik (GŠ Slovenska Bistrica), Brina Gabrovec (GŠ Risto Savin Žalec), Špela Nunčič (GŠ Rogaška Slatina), Zala Hrastnik (GŠ Skladateljev Ipavcev Šentjur), Melanja Kropec (GŠ Slovenska Bistrica) in Urška Živič (GŠ Ravne na Koroškem). Srebrni priznanji sta dobili Tina Geč (GŠ Ravne na Koroškem) in Martina Sekirnik (GŠ Celje).

Nastopilo je tudi osem citrark in citrar v I.a kategoriji (do 11 let). Vseh devet je osvojilo zlato priznanje in sicer je bil po točkah najvišje uvrščena Živa Grobelnik (GŠ Risto Savin Žalec), sledile so ji Lara Regoršek (GŠ Rogaška Slatina), Maja Rotovnik (GŠ Fran Korun Koželjski Velenje), Monika Stefanciosa (GŠ Laško-Radeče), Sara Gabrovec (GŠ Risto Savin Žalec), Nika Pušič (GŠ Slovenska Bistrica), Eva Novak (GŠ Rogaška Slatina), Lea Kores (GŠ Rogaška Slatina) in Oskar Roban (GŠ Nazarje).

Na violi  v kategoriji I.c (starost 14 in 15 let) je nastopil le Jakob Kolman (GŠ Laško-Radeče), ki si je s 93 točkami priigral zlato priznanje.

V ozadju, za sicer maloševilnimi gledalci, je zasedala žirija tekmovanja.

Tekmovanja so se lahko udeležili vsi mladi glasbeniki, ki se izobražujejo v glasbenih šolah, srednjih glasbenih šolah, na Akademiji za glasbo v Ljubljani, učenci slovenskih glasbenih šol v zamejstvu, slovenski državljani, ki študirajo na visokih šolah v tujini in zasebniki, državljani Republike Slovenije. Vsi tekmovalci, ki so dosegli zlato priznanje (90 in več točk), se se uvrstili na državno tekmovanje, ki bo potekalo od 12. do 22 marca 2012 v Novem mestu, Krškem, Brežicah, Črnomlju, Mariboru in Ljubljani.Po videnem in doseženem, se nam za potencial glasbenikov na celjskem in koroškem tudi v prihodnje ni bati.

Vabljeni k ogledu spodnjega video prispevka, v katerem smo o tekmovanju povprašali ravnatelja Glasbene Šole Simona Mlakarja, prof., prisluhnete pa lahko delčku tekmovalnega programa citrarke Mance Knez in violinistke Špele Oder.

v/t/f: Egon Horvat