V Celju tekmovali “knauferji” iz 15 držav

07. 06. 2018 14:37

Šolski center Celje je včeraj gostil evropsko tekmovanje mladih v suhomontažni gradnji. To se je zgodilo po zaslugi lanskega prvega mesta celjske ekipe. Letošnjega tekmovanja so se udeležili dijaki iz 15 evropskih držav. Tekmovalci so morali opraviti tako teoretični kot tudi praktični del, ki je bil povezan z mestom gostiteljem. V največ štirih urah so namreč morali izdelati grofovski prestol iz mavčnih plošč.

slovenija 06.06.2018, Knauf Junior Trophy 2018, Celje, foto: Anže PetkovšekLetošnjega tekmovanja se je udeležilo 30 dijakov iz 15 evropskih držav, kar je največje število držav udeleženk doslej, Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja Šolskega centra Celje pa ga je gostila, ker sta lani dijaka Žan Kovačič in Mark Zagmajster zmagala v Sofiji v Bolgariji.

Na letošnjem tekmovanju so poleg slovenske ekipe, ki sta jo pod mentorstvom pedagoga Srečka Drakslerja zastopala dijaka Aljaž Vidrih in Kristjan Avdić, sodelovale še ekipe s po dvema dijakoma iz Avstrije, Belgije, Češke, Hrvaške, Srbije, Bolgarije, Makedonije, Rusije, Belorusije, Estonije, Litve, Latvije, Gruzije in Kazahstana. Dijaki, stari med 15 in 19 let, so v Celje prišli v spremstvu mentorjev in v družbi predstavnikov Knauf iz vsake zastopane države.

slovenija 06.06.2018, Knauf Junior Trophy 2018, Celje, foto: Anže PetkovšekVseh 30 tekmovalcev je moralo na dan tekmovanja opraviti najprej teoretični, zatem pa še praktični del. V 30-minutnem teoretičnem delu so dijaki v maternem jeziku odgovarjali na 60 vprašanj na temo suhomontažnih sistemov in suhe gradnje, v praktičnem delu pa so morali v štirih urah čim bolj izpopolnjeno izdelati zahtevani model iz mavca. Glede na to, da je letos tekmovanje potekalo v Celju, mestu z bogato zgodovinsko in kulturno dediščino, so morali iz mavčnih plošč, profilne konstrukcije in zvočne izolacije izdelati knežji prestol ter ga finalno obdelati, kar je poleg ročnih spretnosti zahtevalo tudi obilo praktičnega znanja tekmovalcev.

Na koncu se je najbolje odrezal dvojec iz Avstrije. Sledila je ekipa iz Belgije, za njima pa je bil beloruski par. Tovrstnih tekmovanj na tem področju, za razliko od drugih šolskih programov, skorajda ni. Žal v tem šolskem letu tudi ni nikogar vpisanega v prvi letnik programa izvajalec suhomontažne gradnje, čeprav je ta poklic tudi pri nas dokaj cenjen …

*foto: Anže Petkovšek

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
169 queries in 1,121 seconds.