V MCC predstavili program “Erasmus za mlade podjetnike”


Minuli teden je Informacijska točka Evropske Komisije Europe Direct Savinjska v prostorih Celjskega mladinskega centra organizirala delavnico Erasmus za mlade podjetnike, katere namen je bil predstaviti priložnost za usposabljanja bodočih in mladih podjetnikov pri izkušenih podjetnikih v tujini. Delavnice se je udeležilo dober ducat ljudi, ki so z zanimanjem prisluhnili Sebastjanu Rosi, predstavniku posredniške organizacije iz Univerze na Primorskem iz Znanstveno-raziskovalnega središča Koper.

Program je namenjen mladim ali bodočim podjetnikom, ki si želijo podjetniška znanja in veščine pridobiti pri izkušenih podjetnikih v drugih državah EU. Usposabljanje traja od enega do šestih mesecev, za usposabljanje pa bodoči oz. mladi podjetniki prejmejo finančno pomoč za kritje stroškov usposabljanja. Predavatelj je predstavil namen in cilje programa ter postopke za sodelovanje v programu. Ob tem je poudaril, da za sodelovanje v programu vsekakor ni pogoj odprtje podjetja.

Sebastjan Rosa iz UP ZRS Koper je podal številne informacije v zvezi z usposabljanjem

Program je zelo dobrodošel za mlade podjetnike v smislu izobraževanja v procesih poslovnega upravljanja podjetja od izkušenega podjetnika druge države EU, s čimer se vzpostavijo mednarodni stiki, povezave ter pridobitev znanja o tujem trgu določene države. Ob tem ne gre zanemariti pridobitev izkušenj o drugih kulturnih in poslovnih okoljih kot tudi pridobitev znanja o pravnih vidikih podjetništva v določeni državi. Po drugi strani pa je za izkušene podjetnike, pri katerih se mladi oz. bodoči podjetniki usposabljajo, priložnost za razvoj novih poslovnih priložnosti v drugi državi EU, iz katere posamezniki prihajajo.

Prijava na usposabljanje v Sloveniji je možna preko treh posredniških organizacij, ki delujejo kot regionalne kontaktne točke za podrobnejše informacije o samem programu, nudijo asistenco mladim in izkušenim podjetnikom pri vpisovanju v bazo podjetnikov ter vzpostavljanju povezav in iskanju primernih podjetnikov. Posredujejo tudi praktične informacije podjetnikom pred in med izmenjavo ter delujejo kot promotor mreženja med sodelujočimi podjetniki. Te tri agencije so poleg že omenjene UP ZRS še Regionalni razvojni center Koper in Ljubljanski tehnološki park.

Sodelujoči na delavnici

Sebastjan Rosa je na predavanju predstavil postopek prijave v šestih korakih in podal nekaj praktičnih primerov že izvedenih usposabljanj.Več informacij lahko najdete na spletni strani www.erasmusu-entrepreneurs.eu.

Vsi udeleženci delavnice smo prejeli gradivo, ki je vsekakor dobrodošla pomoč pri seznanjanju in odločanju za usposabljanje.

Vabimo vas k ogledu spodnjega video prispevka, kjer je predavatelj Sebastjan Rosa predstavil namen programa “Ersmus za mlade podjetnike”.

v/t/f: Egon Horvat