V okviru programa PUM-O+ mladi s težavami v odraščanju do ponovne vključitve v družbo


Letos se je v Celju več posameznikov, ki so neuspešno končali šolanje, v okviru programa Projektno učenje mlajših odrastlih ponovno vključilo v izobraževanje, nekateri pa so celo našli zaposlitev.

Letos se je v Celju po udeležbi v programu Projektno učenje mlajših odrastlih ali PUM-O+ kar sedem mladih ponovno vključilo v izobraževanje, trije pa so dobili zaposlitev. Projektu je bilo sicer začasno ukinjeno evropsko financiranje, vendar pa so s pomočjo Mestne občine Celje lahko še naprej delovali. Gre sicer za program, v katerega se za do 10 mesecev dolgo obdobje vključijo mlajši odrastli, ki so neuspešno končali šolanje.

Udeleženci se pogosto spopadajo s težavami v odraščanju, izpadejo iz vseh evidenc, poskušajo narediti samomor in se soočajo z drugimi težavami, kot je odvisnost. V programu s pomočjo mentorjev nato poizkusijo ustvariti trajne pozitivne spremembe v življenju. Tako so letos med drugim izvedli tri projekte, in sicer Od vrta do krožnika, Urbano omizje in Premisli Uporabi Marljivo Obnovi.

Foto: Zavod PUM-O+
Inovativni, domiselni in družbeno koristni projekti

Direktor Zavoda Za vas živim Viktor Ganc je povedal, da je prav, da mladim nudimo vse potrebne priložnosti za razvoj, saj so ravno oni naša prihodnost. Ob tem je dodal naslednje: “Ponosni smo na vsakega od njih, ki mu uspe se soočiti z izobraževalnimi izzivi ali drugimi težavami v življenju.

O sodelovanju v programu so spregovorile tudi mentorice Veronika, Mojca in Barbara, ki so povedale naslednje: “Že nekaj let zapored uspešno žanjemo sadove skupnostnega vrta, v dobesednem in prenesenem pomenu, saj gre za izjemen sodelovalni in medgeneracijski učinek. Letos smo ga nadgradili v urbano omizje. Veliko časa namenjamo tudi razumevanju ponovne uporabe in tako so tokrat na ogled slike iz odpadnih materialov.

Da je ponosna na tovrstne organizacije v občini, pa je povedala podžupanja Mestne občine Celje Saša Kundih. Ob tem je dodala: “Prav vsak človek, ne glede na to, od kod prihaja in kakšno je njegovo zaledje, ima potencial, da razvije svoje sposobnosti. Projektno učenje mladih odraslih to omogoča in poleg tega daje veliko prostora za ustvarjalnost in razvijanje veščin.