Vokalni sestavi GCC koncertirali v Dalmaciji

28. 06. 2017 08:00

Na tradicionalni poletni turneji fantovskih sestavov Gimnazije Celje – Center ob Dnevu državnosti je slovenska pesem zazvenela v Skradinu, Neumu, Stonu in Mostarju.

Gimnazija Celje – Center (GCC) se lahko pohvali s kar štirimi vokalnimi sestavi sedanjih in nekdanjih dijakov, ki s svojimi uspehi in bogato koncertno dejavnostjo dopolnjujejo pester kulturni utrip šole in knežjega mesta.

Zanimivo je tudi to, da na GCC vztrajajo pri delitvi sestavov, tako da dekleta prepevajo v Dekliškem pevskem zboru in novoustanovljenem Nonetu GCC, fantje pa v Oktetu 9, ki pod okriljem alumni Društva GCC združuje nekdanje dijake, in FaVoZi.

Že vrsto let imajo fantje, ki prepevajo pod umetniškim vodstvom profesorja Gregorja Deleje, navado, da se ob Dnevu državnosti podajo na turnejo ob koncu sezone, zadnji dve leti, pa so nanjo povabili tudi vse nekdanje pevce fantovskih zasedb.

favoza_neum_2017_1Letošnje leto so za svoj cilj izbrali Dalmacijo, in s krajšimi nastopi popestrili kulturno dogajanje v Skradinu in Stonu, pripravili celovečerni koncert v cerkvi v Neumu ter turnejo, ki je potekala med 23. in 25. 6., sklenili z nastopom v Mostarju. Številno občinstvo med katerim so bili tudi številni tuji gostje, so navdušili s programom slovenskih ljudskih in umetnih pesmi, repertoar pa so dopolnili tudi z glasbo Dalmacije in hrvaških ter rusih skladateljev.

S poletno turnejo se je na GCC tudi uradno sklenila bogata kulturna sezona. Zlasti glasbeni sestavi (to leto jih na šoli deluje kar devet) so bili še posebej dejavni na koncertnem in projektnem področju, ne le v Sloveniji, ampak tudi na turnejah na Češko (DPZ GCC), Kitajsko in Avstrijo (Oktet 9), Trst (DPZ, FaVoZa in Šlagers) ter Hrvaško in BiH (FaVoZa in Oktet 9). Podobno pestro in zanimivo bo tudi prihodnje leto, ki ga na GCC začenjajo z velikim druženjem generacij in projektom Naših 100+5  petek, 15. 9. GCC tudi v tem šolskem letu ostaja edina slovenska sredna šola, ki se lahko pohvali z laskavim nazivom Kulturna šola 2015-2020, ki ga podeljuje Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

sola-voznje-polsi-klik

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
145 queries in 0,948 seconds.