XXV. Roševi dnevi za poezijo in prozo mladih upov slovenske kulture (video)


Mislim, da razumem svet, je naslov Zbornika izbranih literarnih prispevkov ob XXV. Roševih dnevih.  V zborniku se predstavljajo mladi osnovnošolci iz Slovenije s svojimi literarnimi deli. Ob odlični in zabavni glasbeni spremljavi skupine imenovane Candy mountain,  so bile podeljene nagrade petim zmagovalcem literarne delavnice.

Že 25. zapored Roševi dnevi, imenovani po Franu Rošu, pomembnemu slovenskemu pisatelju in učitelju mladih, so se pričeli z delavnico na Osnovni šoli Frana Roša v Celju. Hkrati sta potekali dve delavnici, ena za mlade avtorje in druga za mentorje.

V četrtek 22. marca pa smo lahko prisluhnili literarno-glasbeni prireditvi v Glasbeni šoli Celje, med katero so nagrado za svoje pisno umetniško delo prejeli Urban Janjič, Anja Zupan, Nina Vodeb, Kaja Nakani in Maja Munih. Avtorji, ki z različnimi, tako naivnimi, kot drznimi pristopi, nastopajo v zborniku, so netipični najstniki, ki imajo moč sodelovati pri soustvarjanju slovenske kulture.

V upanju, da bodo naši mladi upi s svojo umetnostjo nekoč res uspeli obarvati svet nekoliko bolj rožnato, Vam ponujamo zadnji verz pesmi Teje Gerjovič, Rožnate tapete iz cikla Mislim, da razumem svet.

Vsakič, ko gledam ta planet,

upam, nekje globoko v sebi,

da nekoč ne bo več tapet,

ker bodo stene rožnate same po sebi.