Z mladimi planinci varno v gore pozimi (foto)

07. 02. 2012 07:49

Dvodnevno planinsko druženje starejše planinske skupine Planinskega krožka Osnovne šole Ljubečna na Mozirskih planinah

Vremensko nadvse ugoden zadnji vikend v januarju, še pred letošnjim udorom hladnega zraka, je več kot dvajset mladih planincev starejše skupine Planinskega krožka Osnovne šole Ljubečna izkoristilo za doživeto in poučno dvodnevno planinsko druženje na Mozirskih planinah in sicer kot obliko planinske šole v naravi, ki bi jo lahko tudi poimenovali z naslovom Z otroki varno v gore pozimi.

Na območje osamele kraške planote, imenovane tudi Golška planota, so se mladi planinci v spremstvu spremljevalcev in planinskih vodnikov pripeljali z avtobusom iz Ljubečne preko Mozirja, Šmihela nad Mozirjem, mimo Planinske ravne, v neposredno bližino Mozirske koče, ob trenutno nedelujočem smučišču Morava, na okoli 1350 metrov nadmorske višine.

Dobrodošlica s sončnimi žarki in jasnim nebom ter s planinsko pesmijo oskrbnika pred Mozirsko kočo, planinskega doma na višini 1344 metrov, je bila odličen uvod v vikend hribovskega doživetja, ki se je začelo z malico iz nahrbtnika in s toplim čajem iz termo-steklenice.

Spoznavanje zimskih razmer in zimske opreme v hribih

V nadaljevanju s soncem obsijanega sobotnega dne je sledil vzpon po markirani, delno zasneženi planinski poti ob robu planote proti njenemu najvišjemu vrhu, kjer so se na dveh vmesnih točkah udeleženci preko izvedbe praktičnega dela planinske šole poučili o uporabi t.i. lavinskega trojčka in sicer sonde, žolne in lavinske lopate ter s pomočjo vodnika spoznali način preizkusa trdnosti snežne odeje.

Prikaz uporabe lavinske žolne v snegu (Foto Gregor Götz).
Preizkus trdnosti snežne odeje (Foto Tatjana Vodeb).

Iz najvišjega vrha Mozirskih planin, 1587 metrov visokega Boskovca, se je po zasluženi planinski malici in toplem čaju razlegla planinska pesem. Po prehojeni krožni varianti poti preko sedla Kal (od koder je pogled segal do grebena Smrekovca in Velikega Travnika, koroške velikanke Pece, Olševe ter vzhodnega roba Raduhe) ter mimo jame Ledenice so mladi planinci vendarle pričakali zanje najljubši del dneva, sankanje z lopatkami. Večerni pohod z lučkami do prenovljenega Hotela Golte, kjer se je razigrana energija mladih planincev ob gledanju risank umirila v Gorski knjižnici Golte, se je zaključil s sladkim presenečenjem pred Holcarsko bajto sredi Alpskega vrta.

Na najvišjem vrhu Golške planote, 1587 metrov visokem Boskovcu (Foto Gregor Götz).
Iz sedla Kal se v popoldanskih urah vračamo proti Mozirski koči. (Foto Gregor Götz).
Najboljši del planinskega izleta (Foto Tatjana Vodeb).
Sladko presenečenje za mlade planince pred Holcarsko bajto v Alpskem vrtu (Foto Petra Gregorc).
Tudi kruh za nedeljski zajtrk so planinci pomagali pripraviti (Foto Tatjana Vodeb).

Poučno planinsko nedeljsko dopoldne med smrekovimi gozdovi Mozirskih planin

S snežinkami obdarjeno nedeljsko dopoldne je bilo namenjeno delavnicam v skupinah in sicer spoznavanju in preizkušanju zimske opreme, uporabi cepina, derez in čelade ter s hojo s krpljami in turnimi smučmi. Za mlade planince iz Ljubečne se je s pogumnimi planinskimi koraki po poti od Mozirske koče do Planinske ravne, eni izmed množice markiranih planinskih poti na tej zakraseli predalpski planoti, sicer na obrobju mogočne in razčlenjene gorske verige Kamniško Savinjskih Alp zaključil še en konec tedna v družbi planinskih prijateljev.

Preizkus hoje s krpljami (Foto Tatjana Vodeb).
Pri planinski koči ob snežinkah in kitari planinci pojejo (Foto Andrej Vodeb).
Ujeti trenutki iz planinske poti do Planinske ravne (Foto Andrej Vodeb).

Pripravila: Petra Gregorc

Oznake: , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
193 queries in 0,634 seconds.