Z odprtja razstave FOREVER YOUNG v Galeriji sodobne umetnosti Celje


Minuli torek je v prostorih Galerije sodobne umetnosti Celje potekala otvoritev razstave FOREVER YOUNG, ki je rezultat sodelovanja med Centrom sodobnih umetnosti Celje in Gimnazijo Celje – Center, umetniške gimnazije – likovne smeri. Gre za povezovanje in nadgradnjo aktivnosti dveh institucij, ki na področju izobraževanja sodelujeta že več let. Na razstavi so se predstavili dijaki letošnjega drugega, tretjega in četrtega razreda.

Že v preteklem šolskem letu so dijaki umetniške gimnazije v Galeriji sodobne umetnosti obiskovali izobraževalni program, usmerjen v teoretično in praktično spoznavanje sodobne umetnosti, ki so ga vodili vizualni umetniki iz slovenskega in mednarodnega prostora. Specifičnost izobraževalnega programa je temeljila na enakovrednem odnosu med dijaki in umetniki, saj gre za panogo, ki se je je težko učiti. Univerzalnega recepta za oblikovanje profesionalnega in uspešnega umetnika namreč ni, zato so izhajali iz predpostavke, da so ustvarjalni takrat, ko so njim lastne ideje in misli, prepričanja in odzive interpretirati v vizualno podobo, kar mora vsebovati tudi sporočilno vrednost.

Maja Hodošček

Dijakom so teoretični okvir predstavili umetniki, mentorji delavnic, ki so jih tudi tematsko usmerili ter jim bili na voljo svetovati in v pomoč pri realizaciji njihovih zamisli in idej. Program se je odvijal v šestih delavnicah, v obliki tedenskih srečanj v studiu Galerije sodobne umetnosti. Otvoritev razstave je pospremil nagovor kustosinje razstave Maje Hodošček.

Prvo, januarsko delavnico, je vodila celjska skupina SIVA (Ivut Aivai, Andreja Džakušič in Simon Macuh). Usmerjena je bila v spoznavanje performativne umetnosti, s poudarkom na skupinskem delovanju v obliki kolektivnega uprizarjanja ter na pomenu in potencialu prostora; osrednja tema so bili učinki javnega in zasebnega prostora uprizarjanja.

Drugo delavnico, ki so jo obiskovali dijaki drugega letnika, je vodila mentorica vizualne umetnosti Maja Hodošček. Osrednja tema te delavnice so bile povezave in razlike med področjem novinarstva in umetnostjo, ki raziskuje realnost, vključuje pa metode dela, sicer značilne za novinarsko prakso. Dnevne novice, vsebinsko vezane na problematiko delavskega razreda, so jim služile kot izhodišče za snemanje videa, izdelavo zvočnega kolaža in fotografiranja na terenu.

Polovica dijakov četrtega letnika se je ukvarjala s konkretnimi, urbanističnimi predlogi in vizijo mesta Celje. Na delavnici, ki sta jo vodili Vesna Bukovec in Metka Zupančič iz skupine KOLEKTIVA, so predstavili idejne rešitve izboljšav ponudb mladinskih središč in arhitekturnih predlogov, usmerjenih v ekološko, okolju prijazno gradnjo mestnih središč.

Vse bolj priljubljen in razširjen umetniški medij – knjigo umetnika, pa je druga polovica dijakov četrtega letnika spoznavala na četrti delavnici pod mentorstvom Maje Hodošček. Na razstavi so bile na ogled umetniške knjige tako v fizični kot v digitalni obliki.

Polovica dijakov drugega letnika pa je na delavnici, ki jo je vodila vizualna umetnica Meta Grgurevič, pripravila prostorski svetlobno instalacijo na temo strahu in groze.

Na zadnji, šesti delavnici, pa so se dijaki pod vodstvom umetnika, pedagoga in kulturnega menedžerja na rezidenčnem bivanju v Celju, Travisa Dewana soočili z ulično umetnostjo, s konkretno tehniko šablon, ki je med grafitarji popularna, saj omogoča hiter nanos na površino. Dijaki so predstavili gesla, ki pozivajo k večji pravičnosti, so politično angažirana ali intimno izpovedna.

Utrinki iz razstave "Forever Young"

Razstava FOREVER YOUNG je rezultat novo pridobljenih izkušenj tako za dijake, ki so stopili v neposreden stik z umetniki. kot za umetnike, ki redko dobijo priložnost pedagoškega udejstvovanja s srednješolci. Seveda pa je ogromna pridobitev tudi za Center sodobnih umetnosti, ki je spoznal bodočo generacijo ustvarjalcev.

Na razstavi je ravnatelj GCC Igor Majerle, ki zelo pozdravlja in podpira takšno obliko izobraževanja, po drugi strani pa je zaskrbljen zaradi vse slabšega položaja mladih umetnikov in umetnikov nasploh, dejal: “Seveda si želim, da bi se to tvorno sodelovanje nadaljevalo, da bi rodile nove stvari…Se pa seveda danes, kot tudi na marsikaterem kulturnem dogodku sprašujem, kako oblast knežjega mesta Celje gleda na mlade umetnike, umetnost, kakšen je njihov pogled na umetniške šole, ki so v Celju. Kar nekaj jih je in iz njih so že prišli znani slovenski umetniki. Z njimi rastejo nove generacije in bojim se, da se brez moralne in materialne podpore mesta, mladi in uveljavljeni umetniki ne bodo vračali v Celje. Bojim se, da bomo čez nekaj let na naših odrih in razstaviščih poslušali in gledali ali tuje ali “kvazi” umetnike.”

Odprtja razstave se je poleg ravnatelja GCC udeležilo tudi nekaj profesorjev.

Razstavo si bo mogoče ogledati vse do 4. decembra 2011.

Vabljeni k ogledu spodnjih video prispevkov, kjer sta na odprtju razstave spregovorila kustosinja Maja Hodošček in ravnatelj GCC Igor Majerle.

v/t/f: Egon Horvat

Vir: Zavod Celeia Celje