Zabavne in ustvarjalne dejavnosti za otroke med poletnimi počitnicami v Celju 2024


Medtem ko šolarke in šolarji uživajo v dolgem in vročem poletju, mnogi njihovi starši nimajo tega privilegija, saj jih čaka služba in druge obveznosti. Varstvo otrok med počitnicami je zato za marsikoga velik problem, ki pa ga v Celju rešuje pestra paleta inštitucij s svojimi raznolikimi programi počitniškega varstva, oziroma dejavnosti.

Medtem ko smo aktivne počitnice v osmih celjskih mestnih četrtih na Celje.info že predstavili, se tokrat osredotočamo na dejavnosti izbranih zavodov, ki otrokom lepšajo poletje, njihovim staršem pa, vsaj nekatere, rešujejo problem počitniškega varstva zanje. Spet druge so organizirane izključno z namenom, da otrokom popestrijo počitniške dni.

V večino programov svoje otroke še vedno lahko prijavite.

Prvi celotedenski počitniški program v Muzeju novejše zgodovine Celje so že izvedli, slikovito smo ga predstavili v enem od prejšnjih člankov. Sledi še 6 terminov, in sicer 16. 7., 30. 7., 13. 8., 17. 8. in 24. 8. ob 10.00. uri Podrobnosti v našem koledarju dogodkov.

Otroci na delavnicah v MNZ Celje (vir foto: FB profil MNZ CE)

Pokrajinski muzej Celje v mesecu juliju pripravlja tri počitniške ustvarjalnice za osnovnošolske otroke. Otroci, ki radi ustvarjajo, se jim lahko pridružijo že na prvi ustvarjalnici, ki bo v četrtek, 11. 7. 2024, ko bodo spoznali intarzijo – okrasni vložek v lesu.  Sledi otroška ustvarjalnica Rimska oljenka, ki bo v četrtek, 18. julija 2024 ob 10.30, v Stari grofiji. Otroci se bodo vrnili v čas Rimljanov in spoznali starodavno svetilko. Iz gline bodo izdelali oljenko. Še teden kasneje bo sledila ustvarjalnica Pahljača. Ogledali si bodo nekaj pahljač, ki jih hrani Pokrajinski muzej Celje in izdelali svojo pahljačo.
Prijave za delavnice zbirajo na [email protected] ali telefonu 03/4280 962.

V Osrednji knjižnici Celje so za čas med poletnimi počitnicami pripravili zgibanko in obenem idejo za zabavno bralno aktivnost. Zgibanka z naslovom “Moja izbira je branje” vsebuje 25 bralnih aktivnosti. Poletne bralne možnosti pa s tem še niso izčrpane. V okviru poletne bralne igre Moja izbira je branje bodo namreč v julijskih sredah od 10. ure naprej brali pod drevesom in se družili z Gledališčem Pravljičarna, knjigami ter prijatelji. Aktivnost je brezplačna in primerna za otroke od 5. do 12. leta. Otroci si do konca avgusta lahko ogledajo tudi razstavo Ladjice iz legokock.

Vir foto: FB profil OKC

Prav tako tudi med letošnjimi počitnicami vsak četrtek med 10. in 11. uro na vrtu Knjižnice Vojnik potekajo ustvarjalne delavnice. Izdelujejo živahne, pisane in kreativne izdelke iz najrazličnejših materialov.

Poletne počitniške dejavnosti potekajo tudi v okviru Družinskega centra Ljudska univerza Celje. So zelo priljubljene, mesta pa praviloma takoj zapolnjena.

“Otroci uživajo v športnih in ustvarjalnih igrah ter krepijo svet domišljije in prijateljstva,” so zapisali na FB profilu Ljudske univerze Celje ter dodali nekaj fotografij, ki si jih lahko ogledate spodaj. V zadnjih dneh so med drugim obiskali tudi knjižnico in Tehnopark ter se sprehajali ob Savinji.

vir foto: FB profil LU Celje

V Centru sodobne umetnosti otroci skozi igro in raziskovanje spoznavajo vizualne medije, likovne tehnike in vsebine, ki so značilne za sodobno umetniško ustvarjanje.

Vir foto: FB profil CSU Celje
Vir foto: FB profil CSU Celje

Bogato izbiro počitniških dejavnosti pripravljajo tudi v Tehnoparku Celje. Tam med drugim poteka Čarovniška akademija, kjer imajo otroci priložnost raziskovati in se učiti o različnih vidikih ˝čarovnije˝, znanosti ter ustvarjalnega razmišljanja (JULIJ sreda: 17. 7., 24. 7., 31. 7. 10.00–13.00 AVGUST sreda: 7. 8., 14. 8., 21. 8., 28. 8. 10.00–13.00). Pa Otroška kuhna, kjer bodo na otroški kulinarični delavnici skupaj z mentorico Mio ustvarjali zdrave in slastne jedi (torek, 16. 7., od 10.30 do 12.00).

Na različnih sklopih naravoslovnih delavnic vsak teden v času poletnih počitnic od srede do petka osnovnošolski otroci odkrivajo skrivnosti znanosti skozi zabavne in poučne aktivnosti (celoten program). Ob že omenjeni čarovniški akademiji so tu še tehniška akademija, naravoslovna akademija, srednjevaška akademija itd.

Vir foto: https://www.tehnopark.si

Mestna občina Celje v sodelovanju s I. osnovno šolo Celje pa že 10. leto zapored organizira Poletno počitniško varstvo. Varstvo je organizirano do 30. avgusta ter je namenjeno učencem celjskih in okoliških osnovnih šol, od 1. do 5. razreda. prijave sprejemajo vse poletje.

Otroškim počitniškim dogodkom in drugemu dogajanju v Celju lahko redno sledite v koledarju dogodkov na Celje.info

Aktivne počitnice v Celju v osmih mestnih četrtih oz. krajevnih skupnostih