Zaključek projekta “Moja izbira je branje” s podelitvijo in lutkovno predstavo pred Osrednjo knjižnico Celje (foto)


Z današnjo prireditvijo Osrednje knjižnice Celje se je zaključilo še eno uspešno leto poletnega branja za otroke pod imenom Moja izbira je branje. Projekt, ki je združil 116 mladih bralcev, so sklenili s podelitvijo nagrad in lutkovno predstavo na Muzejskem trgu. 

Knjižničarke na otroškem oddelku so zasnovale projekt, ki je otrokom omogočil branje brez pritiska ali seznamov, saj so ga predstavile kot zabavno igro. Mladim bralcem so za branje ponudile 25 aktivnosti, kot so branje na plaži, branje z nogami v vodi, branje ob hišnih ljubljenčkih itd. Njihov cilj je bil ustvariti prijetno okolje za branje, ki bi bilo primerno za poletne počitnice.

Glavna nagrada kolo (Foto: David Valant)

Projekt “Moja izbira je branje” je že tretje leto spodbujal bralno navado med otroci in v prihodnosti načrtuje še več podobnih akcij. Vsak otrok, ki je prebral vsaj pet knjig, je imel možnost sodelovati v nagradni igri. Nagrade so vključevale vstopnice za Stari grad, Tropsko hišo in Tehnopark Celje za celotno družino, glavno nagrado, kolo, pa je prejel Matjaž Kobale.

Poletna nagradna igra je potekala v juniju, juliju in avgustu, letos pa so zaključno žrebanje obogatili z lutkovno predstavo Škratovega lutkovnega gledališča Celje. Umetniki iz tega društva so s čudovito predstavo o Almi Karlin, svetovni popotnici iz Celja, otroke in njihove starše popeljali skozi fascinantno življenje te celjske popotnice ter njena nepozabna potovanja po svetu.

Ida Kreča, vodja dejavnosti za otroke v Osrednji knjižnici Celje (Foto: David Valant)

Ida Kreča, vodja dejavnosti za otroke v Osrednji knjižnici Celje, je povedala: ”Letos je bilo število sodelujočih približno takšno kot lani, je pa bralcev več kot jih je bilo prvo leto. Mislim, da se bo informacija o tem vsako leto bolj širila, in da bo sodelujočih vsako leto več. Spodbujanje branja med mladimi je izziv, saj je na voljo toliko drugih oblik zabave.”

”V knjižnici beležimo lep obisk, število vpisov in aktivnih članov narašča, a za to je seveda potreben tudi naš trud. Zdi se mi pomembno, da že v vrtcih začnemo spodbujati otroke k branju, tudi s takšnimi dogodki kot je bil ta današnji,” je še dodala knjižničarka Ida.

Sobotno dopoldne na Muzejskem trgu je potekalo tudi v znamenju včerajšnjega dne, ki je bil mednarodni dan pismenosti. To je tudi začetek nacionalnega projekta Beremo skupaj, ki z raznimi dejavnostmi traja mesec dni. Prva izmed teh dejavnosti je bila prav ta, a obiskovalci se lahko veselijo tudi številnih drugih aktivnosti, ki bodo potekale ob sredah in sobotah.

Fotogalerija: David Valant