Zaključni koncert Mednarodnega mladinskega pevskega festivala Celje 2017 (foto, video)


Med 10. in 13. majem je Celje postalo prestolnica mladinskih pevskih zborov. V tem času je namreč potekal 32. Mednarodni mladinski pevski festival.

V soboto se je na Krekovem trgu koncač 32. Mednarodni mladinski pevski festival.
V soboto se je na Krekovem trgu koncač 32. Mednarodni mladinski pevski festival.

Gre za bienalno srečanje izbranih mladinskih zborov iz Slovenije in tujine. V svoji zgodovini se je potrdil kot manifestacija evropskega značaja, ki redno spremlja, vrednoti in vzpodbuja dosežke mladinskega zborovstva, s tem pa pomembno vpliva na kvalitativno raven pevske kulture mladih.

Sodelujoči zbori so se predstavili na tekmovalnem koncertu, na samostojnem nastopu s programom po lastni izbiri, sodelovali bodo pri skupnem petju ter se na sklepnem koncertu predstavili s tipično skladbo iz svojega kulturnega okolja.

Knežje mesto so preplavili mladinski pevski zbori Slovenije, Madžarske, Hrvaške, Slovaške in Rusije. Tudi v letošnjem letu so tekmovali v kategorijah mladinski, dekliški in otroški zbori.

Mednarodni mladinski pevski festival je vrhunec dosegel v petek zvečer. V Celjskem domu je že dopoldne potekalo tekmovanje zborov, zvečer pa je sledil koncert Klavirski trio, kjer so naša ušesa razvajali Tim Jančar na klavirju, Ana Dolžan na violini ter Izak Hudnik na violončelu.

Klasične zvoke je nasledil še koncert prvouvrščenih zborov s podelitvijo nagrad in priznanj.

Zaključni koncert je na Krekov trg pritegnil številne obiskovalce
Klavirski trio
Klavirski trio

Mednarodni mladinski pevski festival pa je sklepno dejanje pripravil v soboto opoldne  z zaključnim koncertom na Krekovem trgu. Nastopili so: Vörösmarty Gyermekkar, (Budimpešta), Dječji zbor Corona Glazbene škole Josipa Hatzea (Split), Otroški zbor Državne opere Jekaterinburg, Iuventus  Paedagogica Levoča, Mladinski pevski zbor GŠ Rogaška Slatina, Mladinski pevski zbor III. OŠ Celje, Mladinski pevski zbor IV. OŠ Celje, Otroški pevski zbor OŠ Lava, Extra Big Band Glasbene šole Celje z dirigentom Bojanom Logarjem.Zborom sdo dirigirali: Tomaž Faganel, Zsuzsanna Gráf, Damijan Močnik ter  Jasenka Ostojić.

 

Otroški pevski zbor Državne opere Jekaterinburg je na festivalu po številu točk najbolj navdušil. Zlato priznanje sta prejela še Dječji zbor Corona Glazbene škole Josipa Hatzea Split in Mladinski pevski zbor OŠ Nazarje.

Podeljene pa so bile tudi posebne nagrade:

Za najboljšo izvedbo obvezne skladbe: Dječji zbor Corona Glazbene škole Josipa Hatzea Split, Hrvaška 

Za najboljšo izvedbo skladbe, napisane po letu 1990: Mladinski pevski zbor OŠ Nazarje, Slovenija in Otroški zbor Državne opere Jekaterinburg, Rusija

Za najboljšo izvedbo slovenske skladbe: Mladinski pevski zbor OŠ Franceta Bevka Tolmin, Slovenija 

Nagrada občinstva: Otroški zbor Državne opere Jekaterinburg, Rusija

Nagrajencem iskreno čestitamo, mi pa vas vabimo k ogledu fotogalerije in video posnetka z dogajanja.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”541″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″] 

ortenija-polsi-klik