Zasukaj volan v pravo smer: ko mladi sooblikujejo prometno varnost (foto, video)

17. 02. 2019 09:58

Med številnimi udeleženci v prometu ravno mladi predstavljajo rizično skupino, saj so v povprečju več kot 3-krat pogosteje kot povprečni vozniki udeleženi v prometnih nesrečah. Kljub dejstvu, da je prometna varnost področje, ki se mladih tako močno dotika pa mladi in mladinske organizacije v svojem lokalnem okolju niso vključene v demokratične procese, kjer bi lahko vplivali na izboljšanje prometne varnosti med mladimi.

Zasukaj volan v pravo smer za opolnomočenje mladih in mladinskih delavcev za sooblikovanje prometne varnosti

Kljub temu pa obstajajo tudi primeri dobrih praks. Eden izmed njih je prav gotovo projekt “Zasukaj volan v pravo smer”, ki od septembra lani poteka pod okriljem Zavoda Vozim, Celjskega mladinskega centra (MCC) in Kluba študentov občine Celje (KŠOC).

Poslanstvo projekta je aktivna udeležba ter opolnomočenje mladih in mladinskih delavcev za sooblikovanje prometne varnosti med mladimi v njihovem lokalnem okolju ter skozi strukturiran dialog med lokalnimi odločevalci, mladimi in mladinskimi delavci, ki so oblikovali konkretne predloge in rešitve za izboljšanje prometne varnosti med mladimi.

zasukaj-volan-v-pravo-smer-19

Na treh srečanjih v MCC so se mladi in mladinski delavci naučili prepoznati in definirati potrebe v njihovem lokalnem okolju, izpostaviti težave in raziskati primere dobrih praks ter predstaviti možne rešitve problema. Dodatno so se seznanili tudi s pomenom neformalnega izobraževanja in pridobili nove kompetence in znanja, ki jim bodo koristila za prihodnjo zaposlitev.

Pomen aspekt srečanj je bilo tudi razbijanje stereotipa invalidnosti, saj so se udeleženci projekta lahko spoznali in sodelovali z invalidnimi osebami – poškodovanci v prometnih nesrečah.

Zadnje srečanje v duhu iskanja konkretnih rešitev

Včeraj je v dvorani Celjskega mladinskega srečanja potekalo še zadnje srečanje, kjer so sodelujoči predstavili zaznane probleme, rešitve in ukrepe ter glede njih razpravljali z odločevalci.

Ob tej priložnosti so z mladimi spregovorili podžupanja MOC Breda Arnšek, policist Elvis A. Herbaj, predsednik ZŠAM Tomaž Lotrič, predstavnik Šolskega centra Celje, mestni svetniki, predstavnik Sveta za preventivno in vzgojo v cestnem prometu ter predstavniki Zavoda Vozim. 

Mladi so priložnost izkoristili za iskanje rešitev glede prometne varnosti v celjski občini. Tako je bilo govora o klančinah za invalide, možnosti zaprtja Gosposke ulice in mestnega jedra za promet, javnem prometu itd. Odločevalci so jim z veseljem prisluhnili in z njimi iskali rešitve.

Projekt se je tako tudi v praksi izkazal za primer dobre prakse, saj je mlade angažiral in jih pripravil do dialoga z odločevalci. Nova znanja in mehke veščine bodo mladim zagotovo pomagale v prihodnosti, prav tako pa rušijo stereotipe glede apatičnosti mladih. Kvečjemu so dokazali, da se z veseljem angažirajo znotraj lokalnega okolja, kjer predstavljajo velik doprinos glede varnosti v prometu in v končni fazi tudi glede prihodnosti.

Nekaj utrinkov s petkove razprave si lahko ogledate v spodnjem video posnetku …

… prav tako pa ne spreglejte fotogalerije.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
220 queries in 13,514 seconds.