Enajst mladih s štirimesečnim izobraževanjem v podjetniškem inkubatorju začenja svojo podjetniško pot


Regionalna razvojna agencija Savinjska je v podjetniškem inkubatorju Aurea v Gorici pri Slivnici v ponedeljek pričela z izobraževanjem druge skupine projekta PONI Savinjska – Podjetno nad izzive.

Na dan dogodka je enajst nadobudnih mladih pričelo s štirimesečnim izobraževanjem, v sklopu katerega bodo prejeli raznovrstna znanja, ki jim bodo prišla prav na podjetniški poti. Po koncu uradnega usposabljanja namreč udeleženci, obogateni z novimi znanji, odprejo svoja podjetja in s tem še uradno pričnejo svojo podjetniško pot.

Prisotne so nagovorili direktorica Regionalne razvojne agencije Savinjska, Bojana Stopinšek, župan Občine Šentjur, mag. Marko Diaci in direktor Razvojne agencije Kozjansko, Jure Raztočnik. Govorniki so poudarili pomen tovrstnih izobraževanj na različnih lokacijah, saj razvito podjetništvo v manjših krajih ogromno prispeva k dobrobitu lokalnih prebivalcev in celotne družbe.

Udeleženci druge skupine projekta

V sklopu 1,5 milijona evrov vrednega projekta se bo do leta 2028 izobrazilo 106 udeležencev. S prvo skupino so izobraževanja že zaključili pred enim mesecem v Celju. Tretja skupina bo z delom začela decembra v Nazarjah, nato se selijo v Žalec ter Rogaško Slatino in se še enkrat vrnejo v Podjetniški inkubator Aurea, s katerim upravlja Razvojna agencija Kozjansko. Pomen projekta je z naslednjimi besedami opisal Raztočnik: “To je eden izmed programov, ki je zastavljen tako, da prebivalce določenega območja obogati s podjetniškimi znanji. Ti s tem lažje stopijo na podjetniško pot, zato so takšni programi nujni za krepitev in razvoj podjetništva v določenem okolju.

Udeležence v času izobraževanja zaposlijo

Tekom dogodka smo se pogovarjali z direktorico Regionalne razvojne agencije Savinjska Bojano Stopinšek, ki nam je povedala, da so udeleženci v času intenzivnih izobraževanj pri njih zaposleni, kar pomeni, da prejemajo plačo, regres in vse drugo. Izobraževanje prve skupine je povzela z naslednjimi besedami: “Lahko rečem, da je bila prva skupina zelo uspešna, vseh 11 udeležencev je uspešno zaključilo program, razvili so svoje podjetniške ideje. Nekateri so že odprli podjetja, nekateri pa ta še bodo.

Stopinškova nam je še pojasnila, da morajo imeti vsi udeleženci tako stalno ali začasno prebivališče v Savinjski regiji: “Nekateri so iz Obsotelja in Kozjanskega, drugi iz Spodnje Savinjske doline. Vozili se bodo tudi iz Zidanega Mosta, tako da res prihajajo iz krajev na zelo različnih lokacijah.

Pred začetkom izobraževanja smo ujeli eno izmed udeleženk, Frejo Miklavc, ki nam je z naslednjimi besedami opisala, zakaj se je odločila za sodelovanje v projektu: “Jaz sem se prijavila, ker se mi zdi super, da ti pomagajo razviti neko poslovno idejo, ki je sam mogoče ne bi mogel. Podjetništvo vidim kot dobro stran kapitalizma. Da si samozaposlen se mi zdi veliko boljše, kot pa, da delaš za nekoga.

Podjetniški inkubator Aurea v Gorici pri Slivnici je začel delovati leta 2022