Celje se lahko spremeni, na bolje!

29. 11. 2022 06:35

Celjanke in Celjani so v 1. krogu lokalnih volitev jasno pokazali, da so za spremembe. Neodvisni županski kandidat Matija Kovač je prejel 33,1 % glasov, kar je bilo za mnoge presenečenje. »Na to presenečenje sem ponosen in vesel, da je toliko ljudi prepoznalo pogled v prihodnost, v skupno dobro našega mesta, kjer živimo,« izpostavlja Matija Kovač in dodaja, da imajo volivke in volivci priložnost sooblikovati prihodnost mesta, kot je v tem tisočletju še niso imeli.

Šteje program za prihodnost

»Celje mora ponuditi več razvojnih priložnosti za čisto vse generacije v mestu. Torej, potrebujemo več dostopnih stanovanj, možnosti za zaposlitev, spodbujanje podjetnosti, vsebine za kakovostno preživljanje prostega časa in skrb za starejše generacije,« je jasen neodvisni županski kandidat Matija Kovač. Na terenu, med tem ko je obiskal vseh 19 četrtnih in mestnih skupnosti, je dobil prav takšen odziv: »Celjani si želijo pristnega stika z lokalno oblastjo. Mnogi desetletje in več čakajo na odgovore, kar je nedopustno za dobo hitrih komunikacij. Postati moramo učinkovit servis za mesto prihodnosti,« usmeri pogled v vizijo delovanja mesta Kovač.

 

Za razvoj potrebujemo prostorski načrt

Celje nujno potrebuje občinski prostorski načrt, ki bo omogočil razvoj ter dal prepotrebne površine za gospodarski razvoj, pospešek in ciljno usmerjeno stanovanjsko obnovo in gradnjo in druge, mestotvorne vsebine. »Tukaj smo zares ostali v preteklosti, zato je nujno vedeti in videti, kaj mesto v prihodnosti potrebuje. Preučili bomo energetski model mesta in izdelali plan nekaterih ključnih ciljnih investicij, kot je širitev daljinskega ogrevanja z dodatnimi podpostajami v obliki velikih toplotnih črpalk, sončnimi elektrarnami in premislekom o drugem bloku toplarne in ustreznem energentu zanj,« Matija Kovač opisuje prve, nujne ukrepe za prihodnost mesta.

 

Mlade moramo vrniti v Celje

»Celje ima problem z odseljevanjem, saj ljudje tukaj ne dobijo dela ali ustreznega stanovanja. Odselilo se je veliko mladih družin, ki so si želele gradnje enostanovanjskih hiš, v Celju pa ni veliko razpoložljivih zazidljivih zemljišč oziroma so bila v zadnjem obdobju zelo draga,« zaskrbljujoče razmere opisuje neodvisni kandidat za župana Matija Kovač. Po drugi strani pa izrazito primanjkuje dostopnih javnih ali zasebnih najemnih stanovanj. Po analizah lokalnega programa za mladino se kar štiri petine mladih po koncu izobraževanja ne namerava vrniti v Celje: »Zato mora mesto ponuditi konkurenčno prednost zaradi potrebe po kadru, ki je nujen za preobrat v razvoju našega lokalnega gospodarstva, po drugi strani pa zaradi prej omenjene atmosfere in možnosti,« razlaga Matija Kovač in dodaja, da je Celje sicer na pragu novih stanovanjskih gradenj, ki se zaključujejo in bodo na trgu, hkrati pa mora bistveno več narediti za možnosti gospodarskega razvoja, predvsem s prostorskega vidika.

 

Naj mesto oživi!

»Imamo kar nekaj zemljišč, ki so privlačna za pozidavo na pragu mestnega jedra in jih je laže opremiti z novogradnjami. Hkrati imamo možnosti za obnovo obstoječih stanovanjskih objektov znotraj mesta, ki so danes v določenem deležu prazni. Po drugi strani pa se moramo vprašati, kaj storiti z okoli sedem tisoč delovnimi mesti v centru, gre večinoma za javno upravo, ki bi se morda tudi lahko preselila zunaj samega ožjega središča,« opisuje priložnosti in razmere Matija Kovač. »Med obiski mestnih četrti in krajevnih skupnosti sem se še dodatno prepričal, kakšen razvojni potencial imajo vsi deli Celja, zato se mi zdi zelo pomembno, da Celjanke in Celjani odidejo na volišča in pokažejo, da smo skupaj pripravljeni na spremembe,« zaključuje s pozivom k udeležbi na volitvah 2. kroga neodvisni županski kandidat Matija Kovač.

 

Naročnik: Matija Kovač, kandidat za župana MOC

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
163 queries in 1,708 seconds.